Kapar 30 procent med egen maskin

fagorbrandt

Franska FagorBrandt tillverkar vitvaror och utrustning för hemmet. Företaget har både lyckats reducera kostnaden för externa designtjänster och förbättrat precisionen i slutprodukterna med sin nya Objet Eden 260V.

Maskinen används flitigt i designavdelningens prototyparbete. Här man kör ut allt från små pryttlar som knappar och handtag, till hela frontar till diskmaskiner.

Tidigare lade man ut alla prototypbehov på en extern leverantör, men genom att plocka hem en egen maskin har verksamhetschefen Sébastien Aubertin sett en rad fördelar.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla vår förmåga att ta fram allt komplexare produkter samtidigt som vi också vill förbättra den övergripande precisionen och designen på slutprodukterna, säger Aubertin. Det är absolut avgörande för vårt designteam att kunna kontrollera precisionen i prototyper, såväl som att förbättra ergonomiska och estetiska aspekter under sjäva designfasen.

Men det finns också en kostnadsaspekt i utvecklingsarbetet och det är Aubertins uppgift att hålla nere dessa under designprocessen. Genom att investera i en egen maskin har företaget kapat kostnaderna för prototypproduktion med 30 procent.

– Om man bara ser till materialkostnaderna, så är kostnaden för att ta fram en stor prototypdel inhouse generellt fem gånger mindre jämfört med att lägga ut jobbet, säger Aubertin. Vi producerar upp till 500 prototyper årligen så det är enkelt att förstå att det blir en enorm skillnad.

Nästan alla delar tillverkas i skala 1:1, allt från en till 24 kubikcentimeter. Prototyperna delas in i tre produktgrupper: Hot goods är kokkärl, fläktar och gashällar. Cold goods är frysar och kylar. Wash goods är tvätt- och diskmaskiner. Man använder fem typer av material: svart, vit, transparent, opak samt en gummiliknande kvalitet. Alla fem material har olika egenskaper i fråga om hållfasthet med mera.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.