Finansiering ger möjligheter för svensk gjutindustri

ulrik_beste

Ulrik Beste, vd, VBN Components.

Vinnova har valt att delfinansiera ett samarbetsprojekt inom svensk metallindustri där 3d-printade formverktyg i materialet Vibenite 60 ska ge ökad produktivitet på hemmaplan. Med i projektet är Uppsalabaserade VBN Components, som står bakom materialet Vibenite 60.

Projektet går ut på att analysera, simulera och prova att 3d-printa (additivt tillverka, friforma) gjutverktyg för aluminiumkomponenter. Tekniken som används är pressgjutning och komponenterna som tillverkas är i aluminium till bilindustrin.

Målet för projektet är att kraftigt öka produktiviteten i metallgjutning genom:

• Kortare tid att få fram gjutformar och mycket enklare att göra formändringar.

• Enklare och snabbare tillverkning samt bättre toleranskontroll genom optimering av kylkanaler (så kallat ”conformal cooling”).

• Längre livslängd på formverktyg tack vare mer nötningståligt material (Vibenite 60).

• Jämnare kvalitet i slutprodukten.

Högt upp på agendan ligger också målen att sänka miljöpåverkan genom färre transporter och mindre skrot, både vid verktygstillverkningen men framförallt vid gjutningen.

– Vi har sett behoven inom gjuteri-industrin att 3d-printa gjutverktyg och är mycket glada över detta projekt, där VBN Components samarbetar med proffsen inom området, säger Ulrik Beste, vd, VBN Components. 3d-printningen används redan delvis där, men det nya är att 3d-printa nötningsbeständiga material, Vibenite. Resultaten från projektet kommer att användas för att förbättra Sveriges produktivitet och ge försprång inom en viktig bransch.

Projektet ska ge svensk gjutindustri en nystart genom ny kunskap och ny teknik till en traditionell och viktig marknad i förändring. Projektet visar också på styrka genom att vara ett brett svenskt samarbete mellan Swerea SWECAST, Ankarsrum Die Casting, Mittuniversitetet i Östersund och Tekniska Högskolan i Jönköping.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.