EOS släpper mindre metallmaskin på dentalmässan IDS

Nya EOS M100 och Martin Bullemer, affärsutvecklingschef för Medical hos EOS.

Nya EOS M100 och Martin Bullemer, affärsutvecklingschef för området Medical hos EOS.

Dentalmässornas mässa, International Dental Show, IDS, är i full gång nere i Köln, Tyskland. Här finns flera 3d-printerleverantörer på plats för att visa upp sina dentallösningar, som blir allt fler. En aktör som var tidigt ute med lösningar för dentalapplikationer är tyska EOS. På IDS visar de allt från kronor och bryggor, till dentalmodeller och lös protetik.

En av nyheterna som släpps på IDS är en mindre 3d-printer för dentala applikationer i metall – EOS M 100. 3d-printern har en cirkulär byggplatta på 100 millimeter i diameter och använder kobolt-krom. Lasern som används för att sintra metallpulvret är en fiberlaser på 200 watt som ska ge hög upplösning och klara fina detaljer, menar företaget.

– Additiv tillverkning har nu blivit en accepterad produktionsteknik i dentalbranschen, säger Martin Bullemer, affärsutvecklingschef inom området Medical hos EOS. Våra kunder uppskattar i synnerhet den höga nivån på reproducerbarhet och den genomgående höga kvaliteten.

Företaget har utvecklat flera integrerade lösningar för produktion av dentala slutprodukter i metall, som fast och lös protetik. Alla material och processer för dentalbranschen utvecklas i företagets ISO-certifierade FoU-labb i Tyskland. Till exempel är företagets egenutvecklade material CobaltChrome SP2, framtaget för kronor och broar, klassat som ett Class IIa-material.

Den teknik som EOS använder i 3d-printrar för produktion av kronor och broar heter Direct Metal Laser Sintering, DMLS. Tekniken sitter bland annat i modellen EOSINT M270 Dental, en lösning som enligt EOS ska klara av att producera 450 dentalprodukter per dag.

EOS visar även dentalmodeller och hur dessa produceras på årets IDS. Dessa modeller kan produceras i olika plastmaterial, bland annat en värmetålig, steriliserbar och biokompatibel polymer som heter PA2105.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.