Hett kylskåp blev verklighet på en vecka

nipi_smart_cooler

Det brittiska uppstartsföretaget Nipi Smart Cooler har tagit fram en ny typ av mobilt kylskåp som drivs med solceller. Företaget har nu med 3d-printning fått fram en funktionsprototyp som bidragit till att de snabbt fått in investeringskapital från gräsrotsfinansiering och en större asiatisk investerare.

Enligt företaget ska deras kylskåp hålla isbitar kalla och fina i upp till sex dagar. Andra funktioner är LED-lampor, mugghållare, minikassaskåp och skärbräda.

3d-printtekniken var avgörande för att få till en fungerande produkt från det första idéstadiet, menar Nipi Smart Coolers designansvarige, Luke Guttery.

– Det är enastående hur snabbt vi kunde gå från servettskiss till funktionell prototyp som vi kunde testa utomhus, säger Luke Guttery. Med våra deadlines hade detta inte varit möjligt utan 3d-printning. På bara ett par dagar kunde vi ta fram höljet i ett UV-resistent material för att testa solpanelerna ute i solen samt se hur hjulen fungerade. Vi fick faktiskt fram en funktionsprototyp på en vecka, något som med traditionell tillverkning skulle ta upp emot en månad.

Alla komponenter i prototypkylskåpet har 3d-printats med FDM- och polyjet-teknik. Med tanke på att produkten ska användas utomhus i direkt solsken var det viktigt att hitta ett material som kunde motstå stark UV-strålning. Man valde Stratasys termoplast ASA, som ska klara höga temperaturer och UV-strålning. Däck och handtag 3d-printades med polyjetteknik i kombinationer med rigida och gummiliknande material. Iterationerna av dessa två komponenter gjordes med olika hårdhetsgrad för att se vad som lämpade sig bäst för typiskt handhavande av kylskåpet.

– Genom att använda multimaterialteknik kunde vi validera både hur handtaget kändes och betedde sig under användning, säger Gary Miller, vd för servicebyrån 3D Print Bureau, som producerat alla komponenter. Vi kunde också utarbeta spåren på däcken till hjulen innan dessa sattes i volymproduktion.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *