Finsk 3d-designer uppmärksammas med nytt verk

metsidian

Den finske 3d-skrivarpionjären Janne Kyttanen har i sin senaste skapelse kombinerat 3d-skrivarteknik med explosionssvetsning. Det är en svetsform som oftast används för materialkombinationer som är svåra att sammanfoga med andra metoder, till exempel stål mot titan, rostfritt mot aluminium eller nickel mot titan.

Projektet, ett bord som Kyttanen döpt till Metsidian, är en av två nya kreationer som designern visade upp på eventet Design Miami i december 2015. Metsidian har formen av ett fartygs stäv och grunden är ett block av vulkanisk sten som heter obsidian, en mörk glasliknande sten som bildas av lava. Denna övergår gradvis i ett 3d-utskrivet rutnät av koppar.

– Metsidian rör sig över gränsen mellan skulptur och möbel, säger Janne Kyttanen. Det är en balanserad fusion mellan det utomvärldsliga och det vardagliga.

– För detta ändamål har vi använt explisionssvetsning för att sammanfoga de båda materialen. Tänk om vi istället skulle kunna styra detta digitalt? Vem vet vilka hybrider vi skulle kunna skapa.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *