Två nya YH-utbildningar inom 3d-teknik

Magnus Lindblad, utbildningsledare för Nackademins nystartade 3d-skrivarutbildning.

Magnus Lindblad, utbildningsledare för Nackademins nystartade 3d-skrivarutbildning.

Efter att Xenter i slutet av augusti förra året drog igång sin YH-baserade 3d-teknikerutbildningen har ytterligare två YH-anordnare fått beviljat utbildning inom 3d-skrivarteknik. Nackademin i Stockholm och Eslövs kommun i Skåne. Även om de båda utbildningarna sätter 3d-skrivaren i centrum, så finns det skillnader i utbildningarna, vilket är positivt för kompetensutvecklingen i den svenska 3d-skrivarbranschen.

Mest efterlängtat är nog YH-myndighetens godkännande för Björn Åberg, rektor på Yrkeshögskolan, som drivs av Eslövs kommun. De ansökte om sin utbildning 3d-printingspecialist redan för ett år sedan, men fick då avslag. Nu hade myndigheten gjort en annorlunda bedömning till fördel för den skånska utbildningsanordnaren.

Björn Åberg, rektor på Yrkeshögskolan i Eslöv.

Björn Åberg, rektor på Yrkeshögskolan i Eslöv.

– Det som är mest spännande med den nya utbildningen är att ingen vet var utvecklingen med 3d-skrivare tar vägen, säger Björn Åberg, rektor på Yrkeshögskolan i Eslövs kommun. Idag är det främst prototyper som tillverkas. Men vi har bara sett början. Det kommer ständigt nya material, nya scanningsmetoder, det blir billigare och enklare att tillverka saker. På tio års sikt kommer vi att få se en helt annorlunda tillverkningsindustri.

På Yrkeshögskolan har man en lång tradition av att genomföra utbildningar inom teknik och letar efter utbildningsområden där det finns behov av kvalificerad arbetskraft. Dels ger det ett mervärde åt kommunen, dels löser man en viktig uppgift åt svenskt näringsliv.

Den nya utbildningen löper över tre terminer och ges på distans. Den primära målgruppen är redan yrkesverksamma, men kanske sådana som vill vidareutvecklas i sin yrkesroll och fokusera på förbättringar. Fördelen med utbildningsformen är att upptagningsområdet utökas till hela landet samt att man kunnat skapa bredd i utbildningen

– Eftersom vi har valt att ha just en distansutbildning med fokus på redan anställda och eftersom industrin kontinuerligt tjänstifieras, så ville vi inte tratta ner utbildningen till en specifik tillverkningsprocess eller ett specifikt material, säger Björn Åberg. Vi vill arbeta med design och konstruktion ur ett konstruktörsperspektiv och leverera bredd inom 3d-skrivarteknik.

Pär Nobring, vd för r.a.p.s, ett svenskt ingenjörsföretag och 3d-skrivaråterförsäljare, har från starten varit djupt delaktig i utformningen av utbildningen i Eslöv. Det är också r.a.p.s. som kommer att hålla i flera delkurser.

– Nu sitter vi med kursplan och arbetar med ledningsgruppen och vem som ska ingå i denna, säger Pär Nobring. De kurser som vi håller i är utbildning i 3d-skrivare, 3d-scanningkurs och utbildning i design för 3d-utskrifter.

Pär Nobring, vd för r.a.p.s., ett av de företag som håller i kurser på 3d-skrivarutbildningen i Eslöv.

Pär Nobring, vd för r.a.p.s., ett av de företag som håller i kurser på 3d-skrivarutbildningen i Eslöv.

– Kurserna kommer att överlappa varandra. Om du börjar med kursen 3d-konstruktion så kan den pågå under hela utbildningen så att du kontinuerligt får övning och färdighet.

– Vi kommer även att utreda vilka maskiner som ska användas. Tanken är att varje student ska ha sin egen 3d-skrivare hemma eftersom det är en distansutbildning. Tillkommer gör även programvara för CAD. Denna bör ha stöd för samarbete och vara onlinebaserad. En tjänst som vi börjat titta på är OnShape och den ser lovande ut.

Utbildningen 3d-printingspecialist löper över tre terminer med nästan en termins praktik, eller Lärande i arbete, LIA. Totalt har man 25 utbildningsplatser och första kullen börjar i september i år.

– Vi har fått tillstånd till två starter av YH-myndigheten, säger Björn Åberg. I september 2017 startar ytterligare en klass med 25 platser, sedan får vi se vad som händer.

YH-skolan Nackademin i Stockholm har också fått sin utbildning godkänd. Den heter 3D-printer designer & operatör och löper på fulltid över tre terminer, med start nu i höst. Den ansvarige utbildningsledaren heter Magnus Lindblad. Han har själv erfarenhet av YH-utbildningar, inte minst genom att han utbildade sig till 3d-grafiker 2003. Han har också en lång och bred erfarenhet från 3d-modelleringsvärlden, ett område som genomsyrar utbildningen.

– Med min 3d-bakgrund blir det rätt så naturligt att nu gå från dator till fysisk form, säger Magnus Lindblad. För många 3d-grafiker har detta med att kunna ta fram fysiska skapelser länge varit en dröm.

– Vi kommer att ha ett starkt fokus på designbitarna, alltså att skapa objekt i 3d-program, säger Magnus Lindblad. Den största kursen är 3d-modellering och digital skulptering. Den ger 60 poäng av totalt 300 poäng. Det är ett tungt inslag och meningen är att studenterna efter avslutad kurs ska kunna ta en enklare skiss och göra om denna till en 3d-modell enligt kundönskemål. Alternativt ska de kunna ta en färdig modell eller ett inscannat föremål och arbeta vidare med.

Båda utbildningar löper över tre terminer, men Nackademins utbildning hålls på plats i lokalerna i Stockholm. Med tanke på att alla YH-utbildningar bedrivs i nära samarbete med näringsliv, så är målet för dessa att majoriteten av studenterna får anställning efter avslutad utbildning.

– Jag vill att samtliga som tar examen får en anställning som ger dem möjlighet att använda all den kunskap som de fått, säger Björn Åberg. En del studenter är redan anställda och tar med kunskapen in i företaget. Men många kommer att få nya utmaningar och utveckla sin livskarriär med den kunskap de får hos oss.

– Branschen är ju relativt ny, och det finns ett antal företag som redan håller på med 3d-utskrifter, så där vill vi att studenterna ska kunna arbeta, säger Magnus Lindblad. Det kan vara allt från industriföretag till mindre verksamheter. Jag tycker också att studenterna ska se en möjlighet i att starta eget, i synnerhet om man är driven och kreativ.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: