Proffs på plast utarbetar ny matningsteknik för 3d-skrivare

31339234-origpic-ee7e1d

Martin Bondéus är materialexpert inom polymera material, det vill säga proffs på plast. I mer än 25 år har han arbetat med produktutveckling och produktion. Under de senaste 15 åren har han använt sig av 3d-skrivarteknik för att ta fram prototyper på nya produkter och lösningar.

När vissa av patenten inom 3d-skrivarteknik löpte ut och det blev möjligt för vem som helst att börja experimentera inom området började Martin, som älskar teknik, omedelbart bygga sin egen printer hemma i garaget i Värnamo.

– Ett av de kända problemen inom 3D-printning är matningen av materialet som används för utskriften, säger Martin Bondéus. Matningstekniken som används idag har begränsningar vilket innebär att den inte har tillräckligt med kraft för att mata tråden i den takt som behövs för att kvalitén skall bli optimal.

– Den slirar lätt på materialet och gräver ett ”dike” i materialet vilket gör att man ofta får kassera det som printats och börja om igen. Eftersom en detalj kan ta flera timmar att printa är detta givetvis ett stort och dyrt problem.

När Martin byggde sin egen 3d-skrivare började han experimentera med en ny variant på själva matningsfunktionen för att försöka lösa problemet. Genom att konstruera en helt ny matare med två drivhjul istället för standardmatarens enkla drivhjul hittade han ett sätt att få dubbelt så hög matningskraft vilket drastiskt minskade utskriftsfelen och kortade utskriftstiden.

Genom kontakter med andra 3D-fantaster gjorde han en testförsäljning av ett mindre antal matare och fick strålande recensioner. Efterfrågan växte snabbt och Martin bestämde sig för att satsa fullt ut som företagare och startade Bondtech,

– Försäljningen av 3d- skrivare ökar kraftigt över hela världen vilket gör att behovet av ett tillförlitligt matningssystem är väldigt stort, berättar Martin Bondéus. I dag säljer vi olika matarsystem till såväl privatpersoner som företag och tillverkare i 35 länder. USA är den största enskilda marknaden.

Diskussioner förs nu också med flera större skrivartillverkare om att ta in Bondtechs produkter i sina maskiner för att öka konkurrenskraften.

Martin Bondéus mål är att Bondtech ska växa och framöver utveckla fler produkter inom det additiva området. För att få hjälp att utveckla marknadsföringen, e-handeln och på sikt ta in kapital i bolaget har han tagit hjälp av Science Park i Jönköping och är nu en del av Science Parks inkubator. Symboliskt nog flyttar Bondtech också i dagarna ut ur Martins garage och in i egna lokaler i Värnamo.

– Det här är något jag verkligen brinner för. 3d-skrivartekniken är så otroligt fascinerande och det finns en enorm utvecklingspotential. Kan jag vara med och dra mitt strå till stacken är det helt fantastiskt, avslutar Martin Bondéus.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *