3d för skylttryckare

Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech, som är nordisk återförsäljare av MassivITs 3d-skrivare.

Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech, som är nordisk återförsäljare av MassivITs 3d-skrivare.

Nu kan du trycka skyltar i 3d. Det är israeliska MassivIT som gjort en jättelik maskin som kan producera 1,8 meter höga och 1 meter breda föremål. På den grafisk mässan Drupa i maj i år blev det här en riktig skräll och den första maskinen är redan beställd till Sverige. Visutech har fått agenturen och siktet är inställt på nordisk premiär på Sign&Printmässan i Oslo den 14 och 15 september.

Den här 3d-skrivaren kan användas till mycket. På Drupa visades figurer i kolossalt format – men också gjutformar för plaster som ska formas och prototyper för industrin.

– Med MassivIT kommer skylttillverkarna att både erbjuda nya möjligheter för sina kunder – och kunna skapa helt nya kunder inom industrin, säger Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech och glad ägare av den 12e maskinen som tillverkas av det nya företaget MassivIT.

Även om MassivIT är nytt, så är inte personerna bakom några duvungar. Här finns både en av skaparna bakom Scitex och grundaren av Objet, som är en av världens mest framgångsrika 3d-skrivare. Det man gjort här är egentligen samma sak som i Objet, men typ extra allt.

– Och medan bläckskrivarna tävlar om vem som kan ha de minsta munstyckena, så sprutas materialet här ut ur ett munstycke med en öppning på över en millimeter, säger Jan-Olof Jungersten, som inte räknar med att servicebehovet blir så stort.

– Det är ju egentligen beprövad teknik, bara i större format. Och skrivaren matas med vanliga STL-filer.

Materialet är en uv-härdande gelé. Huvudet, som rör sig över objektet, har en uv-lampa direkt bakom sprutan. Det gör att produkterna, direkt från MassivIT kan gå till vidare bearbetning eller användning. På mässan visades produkter som billackerats eller målats på olika sätt. Där visades prototyper, designade lampor, gjutformar och kopior av museumsföremål. De begagnade produkterna kan sopsorteras som vanlig plast.

3,5 miljoner får man hosta upp för att bli ägare av en MassivIT-maskin. Installation och utbildning görs på en dag. Sedan kostar materialet ungefär 100 euro per kilo. Genom att göra objekten ihåliga, håller man nere materialanvändningen. Vill man sedan fylla igen håligheten kan man använda skumplast, plastic padding eller något annat, billigare material.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: