3d för skylttryckare

Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech, som är nordisk återförsäljare av MassivITs 3d-skrivare.

Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech, som är nordisk återförsäljare av MassivITs 3d-skrivare.

Nu kan du trycka skyltar i 3d. Det är israeliska MassivIT som gjort en jättelik maskin som kan producera 1,8 meter höga och 1 meter breda föremål. På den grafisk mässan Drupa i maj i år blev det här en riktig skräll och den första maskinen är redan beställd till Sverige. Visutech har fått agenturen och siktet är inställt på nordisk premiär på Sign&Printmässan i Oslo den 14 och 15 september.

Den här 3d-skrivaren kan användas till mycket. På Drupa visades figurer i kolossalt format – men också gjutformar för plaster som ska formas och prototyper för industrin.

– Med MassivIT kommer skylttillverkarna att både erbjuda nya möjligheter för sina kunder – och kunna skapa helt nya kunder inom industrin, säger Jan-Olof Jungersten, vd för Visutech och glad ägare av den 12e maskinen som tillverkas av det nya företaget MassivIT.

Även om MassivIT är nytt, så är inte personerna bakom några duvungar. Här finns både en av skaparna bakom Scitex och grundaren av Objet, som är en av världens mest framgångsrika 3d-skrivare. Det man gjort här är egentligen samma sak som i Objet, men typ extra allt.

– Och medan bläckskrivarna tävlar om vem som kan ha de minsta munstyckena, så sprutas materialet här ut ur ett munstycke med en öppning på över en millimeter, säger Jan-Olof Jungersten, som inte räknar med att servicebehovet blir så stort.

– Det är ju egentligen beprövad teknik, bara i större format. Och skrivaren matas med vanliga STL-filer.

Materialet är en uv-härdande gelé. Huvudet, som rör sig över objektet, har en uv-lampa direkt bakom sprutan. Det gör att produkterna, direkt från MassivIT kan gå till vidare bearbetning eller användning. På mässan visades produkter som billackerats eller målats på olika sätt. Där visades prototyper, designade lampor, gjutformar och kopior av museumsföremål. De begagnade produkterna kan sopsorteras som vanlig plast.

3,5 miljoner får man hosta upp för att bli ägare av en MassivIT-maskin. Installation och utbildning görs på en dag. Sedan kostar materialet ungefär 100 euro per kilo. Genom att göra objekten ihåliga, håller man nere materialanvändningen. Vill man sedan fylla igen håligheten kan man använda skumplast, plastic padding eller något annat, billigare material.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *