Stratasys visar nästa generations industrilösningar

stratasys_robotic_demonstrator

3d-skrivartillverkaren Stratasys höll i veckan en teknikdemo på sitt huvudkontor i Minneapolis, USA. De visade upp två industriella lösningar som de menar ska öka automatiseringen och förenkla integration in i befintlig maskinpark hos större tillverkningsföretag.

De båda modellerna går under de kryptiska arbetsnamnen Infinite-Build 3D Demonstrator och Robotic Composite 3D Demonstrator. Enligt företaget är utvecklingen av dessa en reaktion på önskemål och krav som man fått in från sina kunder och växande nätverk av samarbetspartners. I nätverket ingår stora aktörer som Boeing, Ford och Siemens.

Stratasys Infinite Build 3D Demonstrator_BackDetail

Infinite-Build 3D Demonstrator är en skalbar lösning framtagen för stora volymer inom rymd & flyg och fordon. Skrivaren har en horisontell Z-axel, man har alltså lagt skrivaren ner på sidan. Resultatet är att maskinen då kan producera i det oändliga, med vissa begränsningar, förstås.

Skrivaren har också ett nytt extruderingssystem där man använder mikropellets av ett av de vanligaste Stratasys-materialen – Ultem 9085. Modellen har även multimaterialkapacitet med automatiserat materialbyte och utbytbara extruderingshuvuden.

Robotic Composite 3D Demonstrator har utvecklats med Siemens PLM-programvara. Resultatet är en skrivare med integrerad maskinvara för rörelsekontroll och en tillhörande programvara specifikt framtagen för att konstruera för 3d-utskrift. Enligt Stratasys är de traditionella metoderna för att ta fram kompositer extremt arbetsintensiva. Med Robotic Composite 3D Demonstrator ska det gå avsevärt kvickare, menar man.

I lösningen ingår en åttaaxlad robotarm som placerar material på en byggyta. Inget stödmaterial behövs. Användningsområden är interiörer i flygplan, vilket är en avgränsad nisch. Förhoppningen är att lösningen ska kunna skalas för en rad andra applikationer.


VIDEO

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *