Unika produkter med ungdomligt ingenjörskap

teenage_engineering_top_image

3DP I SVERIGE: Teenage Engineering är rätt unika i svensk tillverkningsindustri. Förutom att man satsar på hårt nischade produkter inom audio och musikproduktion, så gör man det mesta i huset. Eller, förlåt, i garaget. Det innebär att man förutom kompetens inom programmering, mekanik och elektronik också har flera produktionsverktyg, bland dem en 3d-printer i form av 3D Systems HD 3000.

Den första tanken som slår mig när jag kommit ner i det stora garage på södra Södermalm i Stockholm är att så här måste det ha sett ut 1976 i Cupertino, Kalifornien, när Steve Jobs och Steve Wozniak satt och byggde sina första Apple-datorer. Samma galna energi, samma passion och samma kreativa briljans.

Oscar Ahlgren, projektledare på företaget, är en av de som främst arbetar med företagets 3d-printer. Man arbetar inte med skarp produktion, men däremot går maskinen varm för det stora antalet iterationer under skisstadiet fram till funktionsprototyper som också fungerar som underlag för producenterna. Han har varit på företaget i två år och det var en delad passion för musiken som förde honom till företaget.

– Jag har alltid hållt på mycket med musik, men valde att plugga industriell ekonomi, både på Luleå Tekniska Universitet och i USA. Efter studierna fortsatte jag med musiken och snubblade av en händelse över Teenage Engineerings synth OP-1. Det var en stor wow-upplevelse för mig och när jag fick reda på att den var svenskutvecklad knackade jag på en dag och sa att jag ville jobba med dem.

I dag är Oscar produktansvarig för en produkt som heter Ortho Remote. Enkelt uttryckt är det en snusdosa med elektronik som styr en annan Teenage Engineering-produkt – den internetanslutna högtalaren OD-11. Tekniken i högtalaren bygger på den svenske audiologen och ingenjören Stig Carlssons högtalare från 1974. Den uppgraderade versionen innehåller förstärkare, wifi och bluetooth LE. Högtalaren hämtar musik direkt från molnet genom streaming från de vanliga streamingtjänsterna. Externa enheter används endast som fjärrkontroller för att tala om för högtalaren vad den ska streama, Då styr du musiken med appen Orthoplay. Men du kan också använda ”snusdosan” Ortho Remote. Den gör egentligen bara två saker – byter låt och sänker/höjer volymen. Och det är själva tanken. Det går även att tilldela speciella spellistor/radiostationer till en specifik Ortho Remote.

– Ortho Remote motsvarar en fjärr till en tv, det är hårdvaruversionen av vår app Orthoplay. Vi tagit bort alla displayer, inget ska blinka eller dra uppmärksamhet från musiken. Dessutom är den extremt taktil och ska smälta in i miljön den står i.

Både Ortho Remote och OD-11 har utvecklats internt och här har 3d-printern varit till stor hjälp.

– Vi gör all utveckling inhouse, från mekanik och elektronik till programmering. Vi outsourcar egentligen bara volymproduktion. Därför blir 3d-print ett viktigt redskap.

– Ortho Remote har varit under utveckling nu i över ett år. Ofta börjar en process med en idé och en design från Jesper Kouthoofd, vår, head of design. Ofta är han väldigt tydlig med formen. I fallet med Ortho Remote var förlagan faktiskt en snusdosa.

– När vi fått designramen arbetar vi på funktionsspecen – hur produkten ska fungera. Därefter kommer elektroniken in. Därefter börjar vi producera skisser i 3d-printer. Dessa måste tweakas ett antal gånger, varpå vi skriver ut på nytt. På så sätt itererar vi oss fram med 3d-print, initialt med enkla skisser fram till funktionsprototyper. Det har helt enkelt sparat oss oändligt mycket i tooling-kostnader.

– När vi nu är nära en produktlansering har vi också kunnat printa en färdig produkt, slipa höljet, lacka och sätta på text.

– Några tydliga utmaningar med just vår maskin har varit att vi arbetat i ett skört material. När du arbetar med snap-fit-funktioner, som en batterilucka, till exempel, går komponenterna ofta sönder. Det är rätt frustrerande. Vi vill att det ska bete sig mer som ABS-plast. Sedan kan jag sakna materialegenskaper som högre flexibilitet.

– Men nu har vi börjat tala om en ny investering och då handlar diskussionen ofta om en multimaterialmaskin. Ibland kan en produktidé faktiskt komma från ett material, då blir det svårt att testa den idén i den 3d-printer som vi har i dagsläget.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Nytt starkare kompositmaterial genom att efterlikna naturens egna metoder

Ett forskarlag vid Lewis Lab vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Science (SEAS) har lyckats utveckla en metod för att styra fiberorienteringen i nya typer av kompositmaterial. Genombrottet antas få betydelse för utvecklandet av material som ska efterlikna de som återfinns i naturen eller i kroppen – till exempel i snäckskal […]

Publicerat av: 

Apple tar patent på system för 3d-utskrifter

Den 16e januari beviljades teknikjätten Apple patent på ett system för 3-utskrifter i färg. Eller som det står i patentansökan: ‘Metod och utrustning för tredimensionell utskrift av föremål i färg. Enligt patentansökan, som lämnades in i 2014, ska det vara möjligt att addera färg både under och efter tillverkning. Syftet är också att utöka användandet […]

Publicerat av: 

Amexci hjälper bolag att hitta nya applikationsområden för
additiv tillverkning

I början av förra året tog Marcus Wallenberg initiativ till det nystartade bolaget Amexci AB. Målsättningen är att främja tillämpning av 3d-utskrift i metall. Bolaget ägs av Atlas Copco, höganäs, ABB, Saab och Husqvarna Group. Vi kontaktade Edvin Resebo, vd på Amexci AB, för ta honom och bolaget på pulsen. Berätta om din bakgrund. – […]

Publicerat av: 

Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: