Han ger AIM Sweden en global utblick

goran_elovsson

– Det är en kvalitetsstämpel på tekniken när ett jättebolag som GE satsar så mycket på additiv tillverkning. Det här är en teknik som kommer att finnas och utvecklas ganska snabbt och vi ser redan idag en stor marknadsaktivitet från vår horisont. Det säger Göran Elovsson, vd på Östersundsbaserade AIM Sweden, om den senaste utvecklingen i 3d-skrivarvärlden. Det nystartade företaget är en unik hybrid mellan servicebyrå och serietillverkare inom metall och konceptutvecklare för medicintekniska applikationer och kunderna står redan på rad.

Förutom att serva svensk industri med 3d-utskrifter främst i metall så har AIM Sweden ett synnerligen intressant innehav av immateriella koncept inom medicinteknik och industri. Kommersialiseringen är igång och bakom det väntar en stor och nyfiken marknad, både i Sverige och utomlands.

Det internationella perspektivet gynnar Göran Elovsson. Han är född och uppvuxen i Östersund, men har bott i USA de senaste trettio åren. Där har han gjort sig en karriär inom plast- och gummiindustrin, både som vd och bolagsägare. Dessutom är han delägare i ett ortopediföretag, vilket bådar gott för AIM Swedens framtidsstrategi. För Görans del började resan för ett drygt år sedan i hans gamla trakter.

– Under ett besök i Östersund över jul förra året fick jag tips om Mittuniversitetets kommersialiseringsplaner och fattade snabbt potentialen. Kort därefter träffade jag Mikael Bäckström och Lasse Rännar. De har båda en lång bakgrund som forskare på Mittuniversitetet och arbetar idag med forskning & utveckling på företaget.

Många av de koncept som ni arbetar med är utvecklade på Mittuniversitetet. Hur ser det immaterialrättsliga ägandet ut?

– Det är i synnerhet inom medicinteknik som vi har våra rättigheter. Det är inte så mycket produkter som det är processer. Det kan till exempel handla om hur man tar fram och använder en 3d-utskriven ortopedisk applikation.

– Vi har även en expertgrupp knuten till oss, med ett antal tandkirurgier och ortopeder. Vi använder deras expertis och de ger oss många idéer. Några av dessa har vi fortsatt att utveckla mot kommersialisering.

– Inom vården handlar allt om att dra ner operationstiden så mycket som möjligt. Att ha tillgång till denna expertis från kirurger som opererar dagligen, ger oss en insyn i vad som fungerar och inte fungerar.

Ni kommer dock från start att arbeta mer mot tillverkningsindustrin. Vad är det ni erbjuder som andra inte kan?

– Vårt erbjudande mot tillverkningsindustrin är otroligt brett, det dyker upp frågor om nya applikationer nästan dagligen. Det kan vara allt från en plastprototyp till en komplex geometrisk struktur i metall. Även om vi kommer att vara verksamma inom prototyper, så är serietillverkning vår målsättning.

– I vissa fall kommer vi att vara underleverantörer mot kunder som vill serietillverka med 3d-skrivarteknik. Det är en verksamhet som vi redan är igång med, i synnerhet mot verktygsmakare.

– På medtech-sidan kommer verksamheten att dröja, främst på grund av certifieringar, tester och så vidare. Men vi har som sagt redan egna koncept i huset, som är olika långt från kommersialisering. Men vi får vår första ISO-verifiering för att få designa medicintekniska applikationer nu till slutet av året. Därefter kommer vi att certifiera oss för tillverkning och då är vi igång på alla fronter, avslutar Göran Elovsson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Nytt starkare kompositmaterial genom att efterlikna naturens egna metoder

Ett forskarlag vid Lewis Lab vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Science (SEAS) har lyckats utveckla en metod för att styra fiberorienteringen i nya typer av kompositmaterial. Genombrottet antas få betydelse för utvecklandet av material som ska efterlikna de som återfinns i naturen eller i kroppen – till exempel i snäckskal […]

Publicerat av: 

Apple tar patent på system för 3d-utskrifter

Den 16e januari beviljades teknikjätten Apple patent på ett system för 3-utskrifter i färg. Eller som det står i patentansökan: ‘Metod och utrustning för tredimensionell utskrift av föremål i färg. Enligt patentansökan, som lämnades in i 2014, ska det vara möjligt att addera färg både under och efter tillverkning. Syftet är också att utöka användandet […]

Publicerat av: 

Amexci hjälper bolag att hitta nya applikationsområden för
additiv tillverkning

I början av förra året tog Marcus Wallenberg initiativ till det nystartade bolaget Amexci AB. Målsättningen är att främja tillämpning av 3d-utskrift i metall. Bolaget ägs av Atlas Copco, höganäs, ABB, Saab och Husqvarna Group. Vi kontaktade Edvin Resebo, vd på Amexci AB, för ta honom och bolaget på pulsen. Berätta om din bakgrund. – […]

Publicerat av: 

Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: