Hajpat bioskrivarföretag talar på konferensen 3D-Dagen

CELLINK består av Erik Gatenholm, Jockum Svanberg, Hector Martinez Avila och Ida Henriksson.

Bioutskrifter är framtiden för regenerativ medicin. Det menar Erik Gatenholm, vd på svenska CELLINK. På bara åtta månader har det lilla Göteborgsföretaget lanserat ett universellt ”bio-bläck” för bioutskrifter och en egen kostnadseffektiv bioskrivare – INKREDIBLE.

Tekniken ger oss möjlighet att skapa helt nya vävnadsstrukturer, säger Erik Gatenholm. Ta till exempel ett öra. Det går att odla fram in vitro med traditionell teknik. Men du kan aldrig få en exakt form på det. Men genom att skriva ut i en bioskrivare får du en mer realistisk vävnad, samtidigt som du kan få en mycket mer exakt öronform.

Idén bakom INKREDIBLE-skrivaren kommer från ett samarbete med Chalmers, där CELLINK tog fram världens första universella bioink – även det med namnet CELLINK. Det är ett cellvänligt material som kan användas inom en rad biomedicinska områden.

cellink2

Bara några månader efter lanseringen av bio-materialet tog man utvecklingen ett steg längre och bestämde sig för att utveckla en egen bioskrivare. Målet var en kostnadseffektiv instegsmaskin för de som inte vill investera i lösningar med prislappar på hundratusentals kronor.

– Vi började utveckla skrivaren i maj 2015 och lanserade på en stor biomedicinsk konferens i Boston i september samma år.

– Den främsta anledningen till att vi även satsade på att utveckla egna skrivare var att ge ett mervärde åt de kunder som använder CELLINK. Det blir ytterligare ett verktyg åt forskare eller företag att kunna växa, öka kunskapsbasen och effektiviteten.

Filosofin bakom INKREDIBLE-skrivarna är att allt ska bygga på open source. Tekniken påminner annars om mindre skrivarmodeller som MakerBot. Båda modeller har två skrivhuvuden som tagit flera månader att utveckla.

– Det är något som gör våra maskiner unika, säger Hector Martinez Avila, maskiningenjör på CELLINK. En av de viktigaste funktionerna hos en bioskrivare är en detaljerad och exakt kontroll av trycket bakom den teknik som applicerar biomaterialet. Detta går både att styra och övervaka mycket exakt med vår lösning.

– Sverige är en global ledare inom biomedicin och teknik och vi lägger stora resurser på forskning inom området. Målen för oss här på CELLINK är högt satta – omkring 25 personer dör dagligen på grund av organsvikt. Tänk om vi kan rädda dessa genom regenerativ medicin och bioutskrifter av organ, avslutar Erik Gatenholm.

På strategikonferensen 3D-Dagen den 24 november i Stockholm berättar CELLINK mer om sin teknik och hur den används inom medicinteknisk forskning. Mer info här


MER OM INKREDIBLE 3D Bioprinter
• Teknik: Micro-extrudering
• Byggvolym: 120 x 80 x 50 mm
• Lagerupplösning: 50-100µm
• Nålstorlek: Styrs av användaren
• Material: Hydrogel (CELLINK, alginat m m)
• Härdning: UV-LED


CELLINK-TEAMET
Erik Gatenholm (co-founder) är affärshjärnan med en bakgrund på Virginia Tech och studerar just nu på en Master inom Innovation på Handelshögskolan i Göteborg. Han skapade sitt första biotech-företag i USA när han var 18 år gammal.

Hector Martinez Avila, PhD (co-founder) är doktor i tissue engineering med inriktning mot biomedicin, vävnader och bioutskrifter.

Ida Henriksson är civilingenjör i kemiteknik från Chalmers med inriktning mot materialkemi. Hon har även  fokuserat vidare på bio-inkjet.

Jockum Svanberg är civilingenjör i datateknik från Chalmers, och studerar sista året på en master i datavetenskap med inriktning mot algoritmer, programspråk och logik.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *