Nu drar Arenans första projekt igång

Annika Strondl och Joakim Ålgårdh på Swerea KIMAB.

Annika Strondl och Joakim Ålgårdh på Swerea KIMAB.

Den svenska Arenan för additiv tillverkning av metall, initiativet som ska lyfta additiv tillverkning för svensk industri, har precis dragit igång sitt första forskningsprojekt. Utöver Swerea, Chalmers och Högskolan Väst, deltar stora aktörer som Siemens Industrial Turbomachinery, Alfa Laval, Höganäs, Saab, Scania, Carpenter Powder Products, Uddeholm, Lasertech, Örebro universitet och KTH.

Swerea 3D3 är forskningsorganisationens satsning på 3d-teknik och samlar alla aktiviteter inom området. Satsningen inleddes 2014 och ett första mål var att inventera och samla all kunskap som man hade inom additiv tillverkning. Resultatet var att man var starka inom CAD, pulver, gjutning, material och geometrisäkring. Men man saknade maskiner.

– Den insikten var själva startskottet för det som skulle bli vårt koncept AM-Arenan, där vi tillsammans med Chalmers, Högskolan Väst och svenska industriföretag samlar olika additiva tekniker, säger Annika Strondl, projektledare för Swerea 3D3 och verksamhetsledare för AM-Arenan.

Totalt har Swerea idag hela sexton pågående projekt fördelade över de fem Swerea-bolagen i Sverige. Det bedrivs forskning inom fyra additiva materialområden; metall, sand, keramer och kompositer.

– Vi har keramer och SLM på Swerea IVF i Mölndal, och sandskrivare hos Swerea SWECAST i Jönköping, säger Joakim Ålgårdh, seniorforskare på Swerea KIMAB, och djupt insyltad även han i AM-Arenan. På Swerea SICOMP står en kompositskrivare, och här hos oss på Swerea KIMAB i Kista har vi en Arcam-maskin.

– Sedan har vi även teknik som är kopplad till additiv tillverkning, till exempel finns det teknik för pulveratomisering i huset. Vi har också HIP, Hot Isostatic Pressing, analysutrustning för pulver samt teknik för metrologi och kvalitetskontroll.

Den senaste satsningen, möjligen Sveriges hittills mest ambitiösa additiva satsning, är AM-Arenan. Det är enkelt uttryckt ett medlemsprogram för att samla svenska industriföretag kring frågor om additiv tillverkning av metall. Till sin hjälp har man som sagt en maskinpark som täcker in de flesta industriella behov.

– I dagsläget har vi ett tjugotal medlemsföretag, säger Annika Strondl. Man kan vara både aktiv och bas-medlem och betalar därefter. Som aktiv medlem är du med aktivt och driver våra olika projekt.

– Vi har nyligen enats om en första aktivitet med vår medlemsgrupp som drar igång nästa år, säger Joakim Ålgårdh. Det handlar om en förstudie som ska utreda olika industriella 3d-skrivares robusthet. Vi kommer att se över alla teknikprocesser och analysera prestandan i maskinerna vid tillverkningen av en komponent.

Det kan låta banalt att se över olika 3d-skrivares prestanda, men med denna kunskap och benchmark kan medlemsföretagen, som är stora namn inom svensk industri, bättre förstå vad de kan förvänta sig av de olika maskinerna.

– Sedan diskuterar vi så klart en rad andra ämnen inom arenan, säger Joakim Ålgårdh. Några av dessa är kvalitet inom AM, från prototyp till produktion, korrelation mellan råmaterial och slutegenskaper, legeringar och reparationer med AM.

– Nästa år blir händelserikt. Vi har precis fått beviljat ett nytt projekt av Vinnova med stark koppling till Arenan. Projektet heter RAMP-UP och löper över 2017. Det handlar om att göra en färdplan för additiv tillverkning av metall och görs på uppdrag av SIO Metalliska Material. Projektet syftar till att svara på frågan om vilken forskning som behövs göras för att stärka Sverige inom detta område baserat på befintliga styrkeområden. Även SIO Lättvikt och SIO Produktion 2030 har visat intresse, avslutar Annika Strondl.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

3d eller fräs i munnen?

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna. Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: