Brittisk aktör storsatsar med ny sintringsteknik

Professor Neil Hopkinson.

Professor Neil Hopkinson leder Xaars nya affärsområde 3D Centre.

Det brittiska företaget Xaar har varit en av de viktigaste aktörerna i den grafiska branschen under många år. Xaar utvecklar högteknologiska skrivhuvuden för bläckstråleskrivare och säljer dessa till skrivarutvecklare. Nu tar företaget steget in i 3d-världen med ett nytt affärsområde.

Satsningen inleddes för ett år sedan när Xaar anställde professor Neil Hopkinson, upphovsmannen bakom tekniken HSS, High Speed Sintering. Det är en tillverkningsmetod där pulvermaterial sprayas med en härdande vätska som sedan värms med infravärme, lager för lager. Dessa lager bildar en tredimensionell komponent i plastmaterial. Fördelen med tekniken är att den ska vara avsevärt kvickare än existerande SLS-tekniker, vilket borgar för volymproduktion. I HSS-processen används Xaars skrivhuvuden.

Efter ett år är Xaar nu redo med sitt nya affärsområde som samlas i Xaar 3D Centre i engelska Nottingham. Dessutom har man ett team ingenjörer i Köpenhamn, Danmark. Utöver att sälja HSS-maskiner och tillbehör är målet med det nya 3D Centre att utveckla nya material och applikationer. Det ska man göra i samarbete med ett antal stora internationella industriaktörer. Vilka dessa är har företaget ännu inte gått ut med.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

3d eller fräs i munnen?

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna. Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: