Brittisk aktör storsatsar med ny sintringsteknik

Professor Neil Hopkinson.

Professor Neil Hopkinson leder Xaars nya affärsområde 3D Centre.

Det brittiska företaget Xaar har varit en av de viktigaste aktörerna i den grafiska branschen under många år. Xaar utvecklar högteknologiska skrivhuvuden för bläckstråleskrivare och säljer dessa till skrivarutvecklare. Nu tar företaget steget in i 3d-världen med ett nytt affärsområde.

Satsningen inleddes för ett år sedan när Xaar anställde professor Neil Hopkinson, upphovsmannen bakom tekniken HSS, High Speed Sintering. Det är en tillverkningsmetod där pulvermaterial sprayas med en härdande vätska som sedan värms med infravärme, lager för lager. Dessa lager bildar en tredimensionell komponent i plastmaterial. Fördelen med tekniken är att den ska vara avsevärt kvickare än existerande SLS-tekniker, vilket borgar för volymproduktion. I HSS-processen används Xaars skrivhuvuden.

Efter ett år är Xaar nu redo med sitt nya affärsområde som samlas i Xaar 3D Centre i engelska Nottingham. Dessutom har man ett team ingenjörer i Köpenhamn, Danmark. Utöver att sälja HSS-maskiner och tillbehör är målet med det nya 3D Centre att utveckla nya material och applikationer. Det ska man göra i samarbete med ett antal stora internationella industriaktörer. Vilka dessa är har företaget ännu inte gått ut med.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *