Finsk dentalleverantör släpper egen 3d-skrivare

planmeca_creo

Den finska dentalleverantören Planmeca har utvecklat en mindre 3d-skrivare specifikt för dentalbranschen. Planmeca Creo är tänkt att användas av dentallabb, tandtekniker och större kliniker för att producera guider, modeller, gjutformar, avtrycksskedar och bettskenor.

Planmeca Creo använder så kallad DLP-teknik. Det står för Digital Light Processing och innebär att en LED-ljuskälla selektivt härdar flytande plastmaterial lager för lager. Tekniken medger mycket hög upplösning och lämpar sig väl för just dentalapplikationer.

– 3d-skrivare är framtiden i dentalbranschen eftersom den möjliggör för labb och större kliniker att bredda sina produktionsmöjligheter och arbeta effektivare, säger Jukka Kanerva, chef för Planmecas affärsområde för tandvård och CAD/CAM. Vi är övertygade om att 3d-skrivartekniken kommer att får en avgörande roll i dentalvärlden.

Upplösningen i X och Y ligger på 30-75 mikrometer och lagertjockleken på 5-200 mikrometer.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så fungerar Selective Laser Sintering

FÖRDJUPNING: Selective laser sintering, SLS, är en additiv tillverkningsteknik där man använder en laser med hög effekt, till exempel koldioxidlaser för att smälta samman små partiklar av material som plast, metall, keramik eller glas. Metoden brukar kallas sintring på svenska efter engelskans sintering. Tekniken utvecklades och patenterades av Dr Carl Deckard vid University of Texas […]

Publicerat av: 

EOS byter vd

EOS grundare och tidigare vd, Hans Langer, lämnar nu över rodret till Adrian Keppler. Hans ansvar som ny vd för den tyska 3d-skrivarleverantören blir att…

Publicerat av: