Materialgenombrott tänjer på gränserna

Ett forskningssamarbete mellan universitet i Singapore och Israel har resulterat i vad som menas vara världens mest töjbara elastometermaterial för 3d-skrivare.

Elastomermaterialen är UV-härdat och kan enligt forskarna töjas upp till 1100 procent. De flesta andra UV-härdade elastomererna på marknaden klarar sällan över 200 procent, menar man.

Hemligheten bakom forskningsresultatet ligger i designen och själva 3d-utskriften. En komplex intern struktur och högupplöst utskrift medger en extremt hög brottöjningsgräns.

Potentialen för de nya elastomererna kan till exempel vara att ersätta traditionell tillverkning som gjutning, vilket då i princip skulle korta tillverkningsprocessen avsevärt.

Ett av de viktigaste applikationsområdena för materialen är flexibel elektronik, men även robotar, akustiska metamaterial och ställdon.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så fungerar Selective Laser Sintering

FÖRDJUPNING: Selective laser sintering, SLS, är en additiv tillverkningsteknik där man använder en laser med hög effekt, till exempel koldioxidlaser för att smälta samman små partiklar av material som plast, metall, keramik eller glas. Metoden brukar kallas sintring på svenska efter engelskans sintering. Tekniken utvecklades och patenterades av Dr Carl Deckard vid University of Texas […]

Publicerat av: 

EOS byter vd

EOS grundare och tidigare vd, Hans Langer, lämnar nu över rodret till Adrian Keppler. Hans ansvar som ny vd för den tyska 3d-skrivarleverantören blir att…

Publicerat av: