Prestigeuppdrag till servicebyrån Acron

Kim Johansson på servicebyrån Acron Formservice.

Swedish Match har sedan tio år tillbaka lanserat en lyxsnus en gång per år med namnet General Kardus. Varje år har ett tema, i år är det svensk gin från Hernö Gin. Men det mest intressanta med denna begränsade upplaga är att alla förpackningar är 3d-utskrivna, totalt 1500 exemplar.

Själva dosan, eller kardusen, är formgiven av industridesignbyrån Teenage Engineering. De använder själva 3d-skrivarteknik i sin produktutveckling. Produktionen står dock servicebyrån Acron i småländska Anderstorp för. Både dosor och lock är utskrivna i PA i Acrons SLS-maskiner. Därefter har de infärgats i företagets egenutvecklade färgprocess. Finishen är mattsvart.

– Vi har vår ytbehandling och infärgning för att få komponenterna släta och produktionsmässiga. De blir verkligen produktionsdetaljer efter dessa processer, säger Kim Johansson på Acron. Nu känns det som om 3d-skrivare har accepterats som produktionsmetod även på konsumentnivå.

– Det här är ett av våra största projekt någonsin. Vi får plats med 144 dosor i en EOS P760, så tiden har varit en faktor. Det krävdes mycket planering från vår sida.

– Vi var också med tidigt i processen för att berätta vilka krav vi hade på geometrier. Det var positivt att vi fick komma med förslag och önskemål redan då. Bland annat så ville vi ha en snäppfunktion i  innerdosan, så att den kunde klicka i vår 3d-utskrivna dosa och det kunde man lösa.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

En kommentar till “Prestigeuppdrag till servicebyrån Acron”
  1. Erling Svensson skriver:

    Grattis till ett spännande uppdrag!

    Hälsningar Erling Svensson
    3D MetPrint AB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *