Från Älmhult till Hollywood

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 mars 2017

När Bahar Pars, en av huvudrollsinnehavarna i den Oscarsnominerade filmen “En man som heter Ove”, intog röda mattan under söndagens Oscarsgala i Hollywood gjorde hon det i svenskt stål. Förutom en klänning med 6000 stålpaletter signerad formgivaren Naim Josefi, bar Pars även ett 3d-utskrivet smycke, även det formgett av Josefi. Självklart också i svenskt stål.

Produktionen av smycket stod servicebyrån 3D Metprint i Älmhult för, något de gjorde på rekordtid. Men det var snabba puckar för 3D Metprints vd, Erling Svensson.

– Det gick väldigt snabbt, måste jag säga. Förra tisdagen fick jag en fråga från Jernkontoret om att skriva ut ett smycke. Filen kom samma dag och jag gjorde då en snabberedning på 30 minuter. Därefter meddelade jag beställaren om att vi kunde göra jobbet. Och redan samma kväll var smycket leveransklart. På morgonen nästa dag skickade vi leveransen till Stockholm.

Smycket i fråga är två sammanlänkade händer. Storleken är på runt 50 x 25 millimeter. Materialet som använts är svenskt verktygsstål. Smycket är utskrivet i 3D Metprints metallskrivare 3D Systems ProX 300.

– En av utmaningarna låg i länkarna som sammanbinder de båda händerna. Dessa länkar är endast runt en millimeter i tjocklek och allt skrivs i ett stycke. Jag uppskattade att det ändå skulle fungerar om vi skrev ut i rätt vinkel och med rätt stödstruktur, vilket det också gjorde.

Efterbehandlingen gjordes med en roterande stålborste som tog bort den matta yta som uppstår efter utskrift. Man valde denna metod snarare än blästring eftersom man då behåller den lite ojämna ytan, samtidigt som man får en mjuk ytfinish.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two