Grenke Leasing vill sänka trösklarna för användare

Daniel Gustafsson, Grenke Leasing.

Med tanke på prisspridningen så kan en investering i en 3d-skrivare både vara ett impulsköp och ett väl avvägt beslut. En enklare skrivbordsmodell med extruderingsteknik kan kosta så lite som runt femtusen kronor. Ska du upp i mer produktionsmässig hastighet och kvalitet får du räkna med runt det tiodubbla och uppåt.

Den senaste försäljningsstatistiken visar att många av de mindre maskinerna inte bara hamnar hemma hos konsumenter eller hobbyister, utan i allt högre utsträckning på företagen. Men du får vad du betalar för. Många användare inser snart begränsningarna, både i kvalitet, produktionskapacitet och driftssäkerhet. Vill du ha mer avancerade funktioner, fler materialmöjligheter och bättre egenskaper på dina utskrifter får du vara beredd på att investeringarna springer iväg. Då kan prislappen ligga på flera hundratusen kronor.

Ett alternativ till köp är leasing. Det är något som flera leverantörer och återförsäljare redan arbetar med. För många företag kan det vara ett sätt att få tillgång till ny utrustning samtidigt som man sprider ut en stor initial kostnad över flera månader.

Vi har pratat med en aktör på denna marknad som heter Grenke Leasing. Det är ett finansieringsbolag med fokus på informationsteknik, men som nu även i Sverige arbetar mot 3d-skrivarsegmentet samt 3d-scannrar och andra närliggande tekniker. Daniel Gustafsson på företaget är den som arbetat för att kunna erbjuda finansiering på just 3d-tekniker.

– Vi specialiserar oss inte på något specifikt varumärke, utan kan samarbeta med alla leverantörer och återförsäljare, säger Daniel Gustafsson. Vi bedömer affärer utifrån kreditvärdighet på slutkunder och har naturligtvis alltid god vetskap om utrustningen.

Som avtalstagare går det att antingen hyra sin 3d-skrivare eller leasa den. Alternativt finns även ramavtal som passar bra vid längre projekt eller stora investeringar över tid.

– Grenke Leasings vanligaste form är att leverantören erbjuder slutkunden ett hyreskontrakt på bestämd hyrestid, säger Daniel Gustafsson. När hyresavtal och leverans med godkännande är oss till handa, skickar leverantören totalfaktura till oss och får hela beloppet utbetalt inom 24 timmar. Därefter kommer vi att fakturera slutkunden snyggt och prydligt med leverantörs logotyp på fakturorna. Leverantören ansvarar för service och support till kunden. I ett hyresupplägg från leverantör är det vanligaste att leverantören köper tillbaka utrustningen i slutet av hyresperioden och kan då erbjuda ny modernare utrustning och på så sätt ha en långsiktig relation med kund som då har alltid har den senaste tekniken. Alternativet att köpa loss utrustningen finns också.

– I hyreskontraktet kan det också finnas en servicedel med som även den är finansierbar. Även programvara går att finansiera så länge leverantören äger licenserna.

Leasing fungerar i stort sätt som hyra fast då med ett bestämt restvärde. Då finns möjligheten att köpa loss utrustningen efter avtalad leasingperiod.

– Det kan vara väldigt lukrativt för en användare. Istället för en hög investeringskostnad för användare initialt är detta en bra sätt att sprida investeringen över tid och skydda kapitalet, menar Daniel Gustafsson.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: