Jubileum för 3d-utskrivna implantat

Arcams vd, Magnus René.

I år firar 3d-skrivarutvecklaren Arcam att man tillsammans med italienska Lima Corporate, en medicinteknisk pionjär, tillverkat metallimplantat med EBM-teknik i tio år.

Lima Corporate är kund till Arcam sedan 2007 och en av pionjärerna inom additivt tillverkade implantat. Redan 2007 beslutade Lima att ta Arcams EBM-teknik i produktion för ortopediska implantat i syfte att förbättra ytstrukturen och därmed beninväxt för implantat. Arcam och Lima blev samarbetspartner och tillsammans vidareutvecklade de den patenterade teknik som ligger till grund för Limas implantat.

Lima har idag ett omfattande utbud av ortopediska produkter som tillverkas i Arcams EBM-maskiner. Produktutbudet är baserat på Limas egenutvecklade teknik, så kallad Trabecular Titanium, TT. Det är en biokompatibel legering och form som karaktäriseras av en hexagonal cellstruktur som imiterar trabekulär (porös) benstruktur. Porositeten ligger på 65 procent genom ett stort antal små porer med en diameter på 640 mikrometer. Både material och form passar utmärkt att 3d-skriva med just EBM-teknik. För patienten förbättras celltillväxten och bildandet av nya blodkärl där implantatet fästs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: