Jubileum för 3d-utskrivna implantat

Arcams vd, Magnus René.

I år firar 3d-skrivarutvecklaren Arcam att man tillsammans med italienska Lima Corporate, en medicinteknisk pionjär, tillverkat metallimplantat med EBM-teknik i tio år.

Lima Corporate är kund till Arcam sedan 2007 och en av pionjärerna inom additivt tillverkade implantat. Redan 2007 beslutade Lima att ta Arcams EBM-teknik i produktion för ortopediska implantat i syfte att förbättra ytstrukturen och därmed beninväxt för implantat. Arcam och Lima blev samarbetspartner och tillsammans vidareutvecklade de den patenterade teknik som ligger till grund för Limas implantat.

Lima har idag ett omfattande utbud av ortopediska produkter som tillverkas i Arcams EBM-maskiner. Produktutbudet är baserat på Limas egenutvecklade teknik, så kallad Trabecular Titanium, TT. Det är en biokompatibel legering och form som karaktäriseras av en hexagonal cellstruktur som imiterar trabekulär (porös) benstruktur. Porositeten ligger på 65 procent genom ett stort antal små porer med en diameter på 640 mikrometer. Både material och form passar utmärkt att 3d-skriva med just EBM-teknik. För patienten förbättras celltillväxten och bildandet av nya blodkärl där implantatet fästs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *