Acron fick stororder från fordonsindustrin

Servicebyrån Acron fick nyligen sin största order någonsin från ett företag i fordonsindustrin. Inte sett till detaljstorlek, maskintid eller ordervärde, men till antal detaljer. 16 000 distanser skrevs ut i polyamid i en SLS-maskin. De första 5000 var klara efter tre dagar. Resterande 11 000 ytterligare en vecka efter det.

– När vi tittar på detaljerna undrar vi själva varför en så enkel komponent printas, säger Kim Johansson på Acron. Den ser inte mycket ut för världen och där är inga geometrier som kräver SLS och 3d-skrivarteknik. Däremot var det bråttom. Tiden avgjorde tillverkningsteknik i väntan på att ”ordinarie” tillverkningsprocess skulle komma igång eller hinna ifatt.

– Dessutom var det ett projekt som utgör ett klockrent exempel på vår satsning ”3D-printing för produktion” eftersom det är just komponenter som kommer att användas i en produktion. Därför är det extra roligt att detaljerna faktiskt är simpla och inte direkt knutna till printningen eftersom SLS i många fall är konkurrenskraftigt vad gäller pris, och absolut vad gäller ledtid. Ett bevis på att även de enklaste detaljer kan och ska printas i vissa fall.

Såg du några alternativa metoder för att få fram dessa komponenter på motsvarande tid eller hur lång tid hade det tagit med alternativa tekniker?

– Det är ju trots allt en geometri som inte är självklar att printa. Tiden är den avgörande faktorn i det här fallet. Om man tänker att tiden är en mindre del men att man aldrig kommer behöva fler detaljer då kommer priset bli avgörandel. Vårt pris per enhet är inte skrämmande högt. Jämför vi det med en som laserskär eller vattenskär så kommer det till en beredning och material, dom ska dessutom hålla koll på alla dessa detaljer i en inte lika hanterbar miljö som vi har. Vattenskär man är jag inte en säker på att det funkar pga att detaljen är så liten. Nästa alternativ är att stansa ut den, då behövs det verktyg.

– Jag är ganska säker på att den här extremt simpla detaljen som är kundanpassad hade man inte kunnat få fram billigare än vad vi gjorde hur man än vänder och vrider på det. Det gör projektet än mer intressant.

– Storleken på detaljerna i kombination med våra noggrant utvecklade arbetsprocesser för produktionsprojekt, förde med sig ett marknadsmässigt acceptabelt pris på oslagbar tid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *