Chalmers får centrum för additiv tillverkning

Eduard Hryha, forskare och projektledare på Chalmers i Göteborg.

Chalmers i Göteborg har tillsammans med fyra partners beviljats 36 miljoner kronor från Vinnova för ett nytt kompetenscentrum för additiv tillverkning i metall.

Centrumet får namnet Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2). Satsningen utgör en del av regeringens initiativ att skapa forskningsmiljöer i världsklass med syfte att stärka Sveriges konkurrens- och attraktionskraft.

​Forskningsfokuset för CAM2 ligger på metaller. Forskaren Eduard Hryha är blivande projektledare och presenterar inriktningen för det nya centrumet.

– Inom CAM2 kommer vi att satsa på forskning för utveckling av material och processer för additiv tillverkning av avancerade metalliska komponenter, säger Eduard Hryha. Vi tror att additiv tillverkning kommer att revolutionera både hur produkter utvecklas och tillverkas i framtiden.

Forskningen inom CAM2 kommer att ledas från Chalmers men involverar även Högskolan Väst, Linköpings universitet och forskningsinstituten Fraunhofer-Chalmers Centrum för Industriteknik och Swerea IVF. Dessutom har centrumet ett starkt industriellt stöd. Totalt kommer 22 företag att medverka.

Läs mer på Chalmers webbplats

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *