Svenska Exmet ökar takten med investering

Mattias Unosson, vd, Exmet.

Tyska AM Ventures investerar i svenska uppstartsföretaget Exmet och deras patenterade lösning för att producera additivt med amorfa metaller. Avtalet innebär också att man nu påskyndar kommersialiseringen av Exmets lösningar.

För att öka hastigheten i produktutvecklingen har Exmet investerat i en EOS M 290 och öppnat kontor i Stockholm.

Materialet amorf metall är rostfritt och ger ett antal goda mekaniska egenskaper som hög hållfasthet. Traditionellt framtaget konstruktionsstål ligger i genomsnitt på 300 megapascal, men går att få upp till 2000 megapascal. De järnbaserade amorfa metaller som Exmet arbetar med ligger på 4000 megapascal. Materialet är även mjukmagnetiskt. När du magnetiserar och avmagnetiserar något som är gjort i amorf metall blir förlusten mycket låg. Den är även mer elastisk, vilket betyder att du kan mata in och få tillbaka runt tio gånger mer mekanisk energi i amorft stål jämfört med kristallinstål.

Materialet lämpar sig väl för högteknologiska applikationer där egenskaper som hög energiabsorption och elasticitet är önskvärda.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *