Årets Wohlers Report har landat

Nu kommer årets utgåva av den ledande rapporten om den globala 3d-skrivarbranschen – Wohlers Report. Rapporten visar bland annat att den globala omsättningsökningen jämfört med 2015 minskade  till 17,4 procent förra året. Det är en nedgång med 9 procent jämfört med 2015 års siffror som landade på 25,9 procents ökning.

En av de främsta orsakerna till denna nedgång är sjunkande försäljningssiffror hos två av de största spelarna. Dessa står tillsammans för 1,31 miljarder dollar av den globala omsättningen som förra året uppgick till 6,083 miljarder dollar. Omräknat i procent har de alltså 21,7 procent av hela kakan. Räknar man bort dessa två företag hade omsättningsökningen istället blivit 24,9 procent, som är mer i linje med de senaste årens siffror.

Trots nedgången växte antalet maskinleverantörer, från 62 företag 2015, till 97 stycken förra året. Siffrorna gäller leverantörer av professionella lösningar. Enligt rapporten kommer denna tillväxt att sätta press på de etablerade aktörerna.

Materialet till årets rapport har samlats in från över hundra servicebyråer, 61 leverantörer av industriella maskiner och 19 leverantörer av material och desktopskrivare. Samtidigt har 76 experter och organisationer i 31 länder bidragit till rapporten. Ett av de mer välkända namnen är Olaf Diegel, professor på Lunds tekniska högskola, LTH, samt medförfattare till Wohlers Report.

Läs mer om rapporten på Wohlers Associates webbplats

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *