Funktionsrik matare från svenska Bondtech

Svenska uppstartsföretaget Bondtech lanserar nu en ny lättviktsmatare för filament med namnet BMG. Enligt företaget har man lagt utvecklingsfokus på hög matningskapacitet och hög prestanda, samtidigt som vikten på enheten hålls nere.

Enligt företagets vd Martin Bondéus kan BMG-mataren hantera de flesta material med olika egenskaper. Dock är den framtagen för filament på 1,75 millimeter. Man har gjort tester på filament på mellan 1,5-2 millimeter och garanterar fullgod funktionalitet med dessa. Det går också att manuellt finjustera trycket på de drivhjul som matar fram filamentet för att optimera matningen för ett specifikt material.

En annan funktion i den nya mataren är ett snabbläge för att lossa material. Genom att trycka på en spak släpper drivhjulen greppet om materialet, som då snabbt och enkelt kan dras ur enheten.

Mer info på Bondtechs webbplats.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

3 kommentarer till “Funktionsrik matare från svenska Bondtech”
 1. Jan Henricsson skriver:

  Branchen behöver se över momenklaturen för användning av ordet EXTRUDER. Extruder har funnits i ett stort antal årtionden och då betytt en maskintyp för extrudering av olika materialtyper. Dock mest plastmaterial.

  Att använda ordet också till den komponent som sitter i 3D-skrivare och ”spritsar” ut den smälta plasten är definitivt inte bra. Detta skapar stora problem i Google när man söker.

  För övrigt använder man en extruder för att från pulver och granulat tillverka filament till 3D-skrivare för att visa på hur förvirrande det blir när man använder samma ord till flera olika saker i samma diciplin.

  1. Martin skriver:

   Du har helt rätt Jan, en bättre beskrivning borde vara matare på svenska eller feeder på engelska, nu är det dock så att namnet extruder fått fäste i 3D-printvärlden när det gäller att benämna materialmatningen, själva munstycket benämns ibland också för extruder vilket ytterligare för det ännu mer ologiskt.

   Munstycket som är den komponent som smälter plasten och som skapar själva extruderingen benäms även för Hotend som är en bättre beskrivning. Mitt förslag är att vi försöker kalla det för Feeder / Hotend och vi skall försöka införa dessa benämningar istället.

   1. Mattias Kristiansson skriver:

    Tack för era värdefulla kommentarer, Jan och Martin. Det där med den ursprungliga betydelsen av extruder var nytt för mig. Om man ska försöka sig på en svensk översättning av feeder / hotend, skulle matare resp. munstycke fungera? Bra om vi kan ha svenska alternativ. Vi har t ex gått över från 3d-print, till att tala om 3d-skrivare /3d-utskrifter.

    Vänligen,
    Mattias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: