3dp samarbetar med industrimässa i Norge

Lina Lund, projektledare för Advanced Engineering-mässorna i Norden.

Den 20-21 september på Exporama i Norge är det premiär för den norska versionen av industrimässan Advanced Engineering. Den ursprungligen brittiska mässan är en av världens främsta på att visa och förklara avancerad tillverkningsteknik för en rad olika industrier. Under premiäromgången kommer 3dp Norge och 3dp.se att genomföra konferensen 3dp-Dagen, med fokus på hur norska industriföretag framgångsrikt kan använda sig av additiv tillverkningsteknik.

– 3d-skrivartekniken växer starkt i Norge, med flera intressanta projekt. Under konferensen 3dp-Dagen kommer vi att samla några av de främsta norska experterna på området för att förse besökarna med konkret nytta, investeringstips, omvärldsbevakning och en rad intressanta kundfall som ökar förståelsen för hur man kan tillverka smartare, vare sig det är i produktutvecklingen eller som ett alternativ till befintlig tillverkningsutrustning, säger Mattias Kristiansson, chefredaktör för 3dp Norge och ansvarig för 3dp-Dagens konferensprogram.

Ansvarig projektledare för Advanced Engineering är Lina Lund. Hon har tidigare erfarenhet av att arrangera Advanced Engineering i Sverige och Finland. Vi på 3dp Norge har intervjuat henne om vad besökarna kan förvänta sig på mässan i september.

Vad är Advanced Engineering?
– Det är den största industrimässan i Norge och ett bredare alternativ till de mer nischade norska mässorna inom olika industrier.

– Vi ser en stor företagsnytta av att samla den norska industrin under ett och samma tak. Och genom att ta Advanced Engineering, ett väl beprövat varumärke från Storbritannien, Sverige och Finland till Norge gör vi just det.

Vem är mässan till för?
– Först och främst är det en norsk mötesplats. Mässan är till för alla som arbetar på ledningsnivå i norsk tillverkningsindustri – ingenjörer, produktchefer och utvecklingschefer, men även de som är ute och arbetar dagligen med system och tillverkning. Det är vår ambition att visa vad framtiden bjuder på och hur det påverkar deras arbete.

Hur många utställare och besökare räknar ni med?
– I England har mässan 13 000 besökare, i Sverige närmare 3000 besökare. Målsättningen är alltid att ha mycket besökare på mässan, men kvaliteten på besökarna och utställarna är viktigare än kvantitet. Vi räknar med runt 100 utställare från en rad olika industrier.

Hur ser ni på norsk industri – vilka behov finns där?
– Vi ser en positiv utveckling och ökad optimism i branschen. Norsk industri genomgår en spännande transformation och vi vill vara en del av den. Genom att erbjuda en gemensam plattform, kan branschen tillsammans diskutera framtiden för norsk industri.

– För att anpassa mässan till de specifika behov som finns hos norska industriföretag knyter vi an starka samarbetspartners som kan sina branscher. Vi lyssnar in den norska marknaden och förstår deras behov.

Vilken roll fyller 3d-skrivartekniken på Advanced Engineering?
– 3d-skrivartekniken en väsentlig del av industriutvecklingen och kommer att revoutionera många branscher. Tekniken är en viktig hörnsten i utvecklingen för alla industribranscher och -företag. Ett inslag som måste vara med på en mässa som diskuterar framtida tekniker för industrin.

– Klara utställare på 3d-skrivarsidan är bl.a. EOS, Simplify/ 3D systems, Canon, Cascade Control, Kaspo Maskin, PLM Group, Protech, Tronrud Engineering och 3D NET Norge. Det tillkommer ständigt flera stora och små utställare.

Läs mer om mässan och 3dp-Dagen på Advanced Engineerings webbplats.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: