Norsk Titanium ska minska kostnaderna för Boeings Dreamliner

Boeing 787-8 Dreamliner. FOTO: WIKIMEDIA

Flygplanstillverkaren Boeing har skrivit avtal med den norska 3d-skrivarutvecklaren Norsk Titanium. Avtalet gäller 3d-utskrivna titankomponenter till Boeings senaste flygplansmodell 787 Dreamliner, ett plan som företaget lagt stora resurser på att göra både lättare och bränslesnålare.

Genom att 3d-skriva vissa komponenter i titan menar Boeing att de framöver kommer att kunna reducera tillverkningskostnaden per plan med 2-3 miljoner dollar, motsvarande cirka 20-30 miljoner kronor.

Det är ett välkommet samarbete för båda företagen, kanske främst för Boeing. Sedan batteriproblemen med Dreamliner-modellen för ett par år sedan förlorade man stora pengar på varje sålt plan. Produktionskostnaden per plan ligger på runt 110 miljoner dollar. För två år sen beräknade analytiker att företaget gick back 25 miljoner dollar per plan. Därför kan besparingar på upp emot tre miljoner dollar mycket väl bli det tillskott som gör att man går med vinst igen.

Den lättviktslegering som sitter i en Dreamliner kostar runt sju gånger mer än aluminium och står för runt 17 miljoner dollar av produktionskostnaden per plan. Boeing har tidigare försökt att dra ner på kostnaderna för titanlegeringen på Dreamlinern. Denna modell kräver mer titankomponenter än andra flygplansmodeller på grund av att delar av kroppen och vingarna är i kolfiber. Redan nästa år räknar Boeing med att kunna börja använda de 3d-utskrivna komponenterna.

Norsk Titaniums egenutvecklade 3d-skrivarteknik kallas RPD, eller Rapid Plasma Deposition. Det är en produktionsprocess där titanfilament smälts och deponeras i lager. Alla komponenter som Norsk Titanium producerar är certifierade enligt amerikanska FAA.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: