Metallskrivare för skrivbordet mot lansering

Det uppmärksammade amerikanska uppstartsföretaget Desktop Metal är nu redo för lansering av sin desktopmaskin för metallproduktion. 3d-skrivaren kommer att släppas i två modellstorlekar – DM Studio och DM Production.

Desktop Metal Studio är en komplett lösning med 3d-skrivare och sintringsugn. Endast 3d-skrivarmodulen kostar 49 000 dollar, eller runt en halv miljon kronor. Det är en bra bit under existerande metallösningar.

Maskinen bygger på Desktop Metals egenutvecklade produktionsteknik Bound Metal Deposition, BMD. Tekniken bygger på en typ av FDM-metod, med filamentmaterial. Precis som med FDM skriver Studio ut med ett filament med en plastbinder och metallpulver. Grönkroppen ska sedan in i en sintringsugn för att bränna bort bindern. Densiteten på den färdiga komponenten ligger på 96-99,8 procent, enligt Desktop Metal. Stödmaterialet ska gå att avlägsna manuellt och 3d-skrivaren ska ha stöd för en rad olika legeringar. Byggvolymen ligger på 300 x 200 x 200 millimeter.

Desktop Metal Production.

Har man större behov, släpps nu även Desktop Metal Production. Maskinen skiljer sig från Studio i det att den bygger på en helt annan teknik, även den egenutvecklad. Tekniken har Desktop Metal döpt till Single Pass Jetting, SPJ, och ska enligt företaget vara avsevärt snabbare och än laserbaserade maskiner. Dock har de ej publicerat några siffror för att belägga påståendet.

SPJ, Single Pass Jetting, innebär att ett lager färdigställs i en körning med ett avancerat ”skrivhuvud”. I en rörelse, från vänster till höger, och från höger till vänster, fylls byggplattan med ett materiallager som sedan jämnas ut med en vals. Därefter sprayas selektivt ett lager på ytan som ska bli komponenten. Här sprayas även en antisintrings-vätska som gör att komponenten blir enklare att avlägsna från intilliggande pulver. Slutligen torkas lagret med en IR-enhet. Alla funktioner sitter alltså i ett och samma ”skrivhuvud”. Färdigutskrivna komponenter ska sedan sintras i sintringsugnen. Värme kombinerat med mikrovågor ska enligt Desktop Metal snabba upp denna process.

Production-systemet har en byggvolym på 330 x 330 x 330 millimeter och en produktionshastighet på upp till 8200 kubikcentimeter per timme.

Det två år unga företaget har övertygat en rad investerare sedan starten. I dagsläget har man 97 miljoner dollar i kassan. Finansieringen kommer från företag som Google, Stratasys, Lux Capital och BMW.

Desktop Metal Studio börjar skeppas i augusti i år. En komplett lösning med 3d-skrivare, så kallad de-binder och sintringsugn kostar 120 000 dollar. Desktop Metal Production börjar skeppas 2018. Här har priset inte satts än.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: