Metallskrivare för skrivbordet mot lansering

Det uppmärksammade amerikanska uppstartsföretaget Desktop Metal är nu redo för lansering av sin desktopmaskin för metallproduktion. 3d-skrivaren kommer att släppas i två modellstorlekar – DM Studio och DM Production.

Desktop Metal Studio är en komplett lösning med 3d-skrivare och sintringsugn. Endast 3d-skrivarmodulen kostar 49 000 dollar, eller runt en halv miljon kronor. Det är en bra bit under existerande metallösningar.

Maskinen bygger på Desktop Metals egenutvecklade produktionsteknik Bound Metal Deposition, BMD. Tekniken bygger på en typ av FDM-metod, med filamentmaterial. Precis som med FDM skriver Studio ut med ett filament med en plastbinder och metallpulver. Grönkroppen ska sedan in i en sintringsugn för att bränna bort bindern. Densiteten på den färdiga komponenten ligger på 96-99,8 procent, enligt Desktop Metal. Stödmaterialet ska gå att avlägsna manuellt och 3d-skrivaren ska ha stöd för en rad olika legeringar. Byggvolymen ligger på 300 x 200 x 200 millimeter.

Desktop Metal Production.

Har man större behov, släpps nu även Desktop Metal Production. Maskinen skiljer sig från Studio i det att den bygger på en helt annan teknik, även den egenutvecklad. Tekniken har Desktop Metal döpt till Single Pass Jetting, SPJ, och ska enligt företaget vara avsevärt snabbare och än laserbaserade maskiner. Dock har de ej publicerat några siffror för att belägga påståendet.

SPJ, Single Pass Jetting, innebär att ett lager färdigställs i en körning med ett avancerat ”skrivhuvud”. I en rörelse, från vänster till höger, och från höger till vänster, fylls byggplattan med ett materiallager som sedan jämnas ut med en vals. Därefter sprayas selektivt ett lager på ytan som ska bli komponenten. Här sprayas även en antisintrings-vätska som gör att komponenten blir enklare att avlägsna från intilliggande pulver. Slutligen torkas lagret med en IR-enhet. Alla funktioner sitter alltså i ett och samma ”skrivhuvud”. Färdigutskrivna komponenter ska sedan sintras i sintringsugnen. Värme kombinerat med mikrovågor ska enligt Desktop Metal snabba upp denna process.

Production-systemet har en byggvolym på 330 x 330 x 330 millimeter och en produktionshastighet på upp till 8200 kubikcentimeter per timme.

Det två år unga företaget har övertygat en rad investerare sedan starten. I dagsläget har man 97 miljoner dollar i kassan. Finansieringen kommer från företag som Google, Stratasys, Lux Capital och BMW.

Desktop Metal Studio börjar skeppas i augusti i år. En komplett lösning med 3d-skrivare, så kallad de-binder och sintringsugn kostar 120 000 dollar. Desktop Metal Production börjar skeppas 2018. Här har priset inte satts än.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *