Skriver ut gigantiska gjutformar för byggnader

En forskargrupp vid MIT i Boston, med bland annat Neri Oxmans grupp Mediated Matter, har utvecklat en robotbaserad lösning för att 3d-skriva byggnader och andra större strukturer. Systemet använder ett slags skummaterial baserat på polyuretan, som sedan kan fyllas med cement.

3d-skrivarlösningen består av ett fordon med två monterade robotarmar, där materialförsörjning och munstycke sitter installerade. Dessa munstycken är dessutom utbytbara. Eftersom munstycket kan röra sig fritt genom robotarmen blir byggvolymen också avsevärt större än en statisk lösning.

I ett demonstrationsexempel som släppts byggde teamet en prototypbyggnad där väggarna hade en diameter på 15 meter. Höjden låg på 3,5 meter. Utskriftstiden uppgick till under 14 timmar. Den polyuretanbaserade ”gjutformen” måste därefter fyllas med cement.

Systemet är även utrustat med en grävskopa som kan användas för att förbereda underlaget inför en utskrift, alternativt att samla upp byggmaterial. Tanken är att 3d-skrivaren på så sätt ska kunna bli i det närmaste självförsörjande.

I tillägg till själva 3d-skrivaren arbetar teamet även på att utveckla en lösning för att analysera och identifiera förutsättningar för att 3d-skriva en byggnad baserat på geografisk plats, riktning och syfte med byggnaden.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *