Norska Tronrud satsar offensivt på metall

En av få norska aktörer som satsar rejält på additiv tillverkning av metallkomponenter heter Tronrud Engineering. – Fokus ligger på små lättviktskomponenter med komplex geometri, både in- och utvändigt, säger Didrik Sørlie på Tronrud.

Tronrud Engineering, beläget i Eggemoen industripark i Hønefoss i östra Norge. Företaget var tidigt ute med 3d-skrivarteknik och har tillverkat metallkomponenter sedan 2011. I år har man investerat kraftigt med bland annat landets första EOS M290. Därmed klarar man en byggvolym på 250 x 250 x 300 millimeter. Man har även investerat i polymerskrivaren EOS Formiga P110 och en mindre metallmaskin, en EOS M280.

Chefen för detta affärsområde är Didrik Sørlie, och han berättar att företaget i huvudsak 3d-skriver i titan, stål, aluminium och Inconel. Det senare är ett tåligt och rostfritt material som oftast används för komponenter till offshore-industrin. Kunderna är främst större industriföretag.

– Att tillverka metallkomponenter additivt har klara fördelar när det handlar om lättviktskomponenter med en komplex inre geometri, något som är svårt att göra med maskinbearbetning, säger Didrik Sørlie. Det kan till exempel vara verktyg med kylkanaler i mindre serier, från ett till hundra exemplar. Med vår nya M290 har vi en maskin som motsvarar våra krav och gör det möjligt för oss att behålla vår ledarposition inom metallutskrifter här i Norge. Både M290 och M280 har samma byggvolym, men M290 är något enklare att handha.

Didrik Sørlie understryker också vikten av att konstruktören formger för 3d-utskrift redan från början.

– Vi förbättrar ofta konstruktioner som ett led i produktionsuppdraget. Det kan handla om både effektiviseringar och förstärkande strukturer. Här kommer våra erfarenheter väl till pass för kunderna. Vi upplever att många konstruktörer har liten erfarenhet av att formge för just 3d-utskrift. En god design är alltid en förutsättning för ett bra slutresultat, avslutar Didrik Sørlie.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: