Norska Tronrud satsar offensivt på metall

En av få norska aktörer som satsar rejält på additiv tillverkning av metallkomponenter heter Tronrud Engineering. – Fokus ligger på små lättviktskomponenter med komplex geometri, både in- och utvändigt, säger Didrik Sørlie på Tronrud.

Tronrud Engineering, beläget i Eggemoen industripark i Hønefoss i östra Norge. Företaget var tidigt ute med 3d-skrivarteknik och har tillverkat metallkomponenter sedan 2011. I år har man investerat kraftigt med bland annat landets första EOS M290. Därmed klarar man en byggvolym på 250 x 250 x 300 millimeter. Man har även investerat i polymerskrivaren EOS Formiga P110 och en mindre metallmaskin, en EOS M280.

Chefen för detta affärsområde är Didrik Sørlie, och han berättar att företaget i huvudsak 3d-skriver i titan, stål, aluminium och Inconel. Det senare är ett tåligt och rostfritt material som oftast används för komponenter till offshore-industrin. Kunderna är främst större industriföretag.

– Att tillverka metallkomponenter additivt har klara fördelar när det handlar om lättviktskomponenter med en komplex inre geometri, något som är svårt att göra med maskinbearbetning, säger Didrik Sørlie. Det kan till exempel vara verktyg med kylkanaler i mindre serier, från ett till hundra exemplar. Med vår nya M290 har vi en maskin som motsvarar våra krav och gör det möjligt för oss att behålla vår ledarposition inom metallutskrifter här i Norge. Både M290 och M280 har samma byggvolym, men M290 är något enklare att handha.

Didrik Sørlie understryker också vikten av att konstruktören formger för 3d-utskrift redan från början.

– Vi förbättrar ofta konstruktioner som ett led i produktionsuppdraget. Det kan handla om både effektiviseringar och förstärkande strukturer. Här kommer våra erfarenheter väl till pass för kunderna. Vi upplever att många konstruktörer har liten erfarenhet av att formge för just 3d-utskrift. En god design är alltid en förutsättning för ett bra slutresultat, avslutar Didrik Sørlie.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *