Stratasys släpper lösning som bara bygger och bygger

Stratasys grundare Scott Crump.

Stratasys fortsätter med sina satsningar på industriella lösningar. Den senaste i raden heter Continuous Build 3D Demonstrator, och är ett skalbart 3d-skrivarkoncept med FDM-teknik för kontinuerlig och distribuerad produktion.

Konceptet bygger på att ett antal Fortus-maskiner monteras i vertikala rack med tre skrivare i varje rack. Dessa kan sedan skalas upp beroende på utskriftsbehov. Automatiseringsgraden är hög; varje skrivare skriver ut på plastfilm på rulle och efter avslutat jobb skärs plastfilmen av och komponenten pytsas ut i en plastback utanför skrivarenheten.

Det unika med Continuous Build 3D Demonstrator är dock inte endast skalbarheten och produktionskapaciteten som konceptet medger, utan den molnbaserade programvaran som hanterar alla processer. Denna är baserad på GrabCad, ett beprövat koncept som Stratasys redan nyttjar med bland annat de nya Fortus 123-modellerna. Häri ligger all funktionalitet och intelligens. GrabCad distribuerar på ett optimalt sätt ut alla jobb till installerade enheter och kan automatiskt avgöra var ett jobb platsar bäst, antingen det är inhouse eller en skrivarenhet på en annan plats, men i samma nätverk. Självklart har operatören full koll på eventuella problem, materialförsörjning, med mera. Om en skrivare går ner, tar andra skrivare över. Stratasys menar själva att konceptet ger en upptid på 99,4 procent.

Utöver tidigare släppta Robotic Composite 3D Demonstrator och Infinite Build 3D Demonstrator är den nya lösningen den som har störst kommersiell potential. Det visar också de tre betatestare som kört konceptet skarpt i några månader.

– Detta är en logisk utveckling av vår satsning på kontinuerlig och skalbar AM-produktion, säger Stratasys vd och grundare, Scott Crump. Men det är också viktigt för oss att integrera och validera validerade tekniken. Det har vi möjliggjort genom att installera enheter hos ett antal partners som redan skrivit ut tiotusentals skarpa delar.

En av dessa testare är Savannah College of Art & Design i Savannah, Georgia. Det är en av världens främsta designuniversitet, mångfaldigt prisade i flera internationella tävlingar. Här har man använt 3d-skrivarteknik sedan 2001, men det stora antalet studenter, 13 000, samt 2000 nya studenter varje år, skapar stora påfrestningar för universitetets 3d-skrivarlabb. Utöver höga kostnader för labbpersonal, får många studenter vänta så länge som fyra veckor på sin utskrift. Sedan man installerade Continuous Build 3D Demonstrator har universitetet kunnat minska personaltimmar i labbet – personal som bara hanterade inkommande jobb, skötsel och drift, rejält. Tidigare var man tvungen att bemanna labbet 24 timmar om dygnet, nu kör man endast ett skift. Dessutom får de flesta studenter nu sina utskrifter på ett par dagar under de toppar som man har under terminen.

Initialt använder Stratasys endast ABS-plast, men man arbetar intensivt på att utöka materialkapaciteten så att alla Fortus-material ska kunna köras.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *