Automatisering ett nyckelord för danska Addifab

Danska Addifab har utvecklat en intressant UV-baserad DLP-skrivare som just nu befinner sig i betatest. Byggvolymen är på 54 x 96 x 150 millimeter och systemet är öppet för alla passande resin som finns på marknaden. Vi har talat med grundaren och vdn Lasse G. Staal, som betonar att den höga automatiseringen och integrationen av efterbehandling är det som gör lösningen unik i jämförelse med andra.

– Vi har utgått från filosofin bakom begreppet industri 4.0, säger Lasse G. Stall. Det handlar om dataintegration och öppna plattformar. Många 3d-skrivarutvecklare klamrar sig fast vid uppfattningen att tekniken ska vara proprietär, där materialen är låsta till en skrivare. Vi utgår från en öppen standard och hanterar till exempel vår byggplatta genom en standardbaserad Erowa-plata. Det gör att vi kan flytta 3d-utskrivna komponenter från en process till en annan och arbeta vidare med komponenterna med stor precision.

Med denna höga noggrannhet kan man också garantera hög precision i repeterbarheten. Det gör också att man kan automatisera transporten av utskrivna komponenter från skrivare till efterbehandling, där komponenterna rengörs och överblivet resin tas bort. Därefter kan komponenten, som fortfarande sitter på byggplattan, flyttas till en sekundär efterbearbetning, till exempel slipning eller fräsning, ytbehandling, lasergravering med mera. Det gör att Addifab kommer närmare en industriell process med hög precision, vilket också är företagets primära målsättning. Här har man goda erfarenheter. Man har bland annat i samarbete med institutionerna Mekanik och Compute på Danmarks Tekniska Universitet, DTU, samt företagen Elos Medtech och Sintex fått finansiering på 13 miljoner kronor för att utveckla en integrerad 3d-skrivarplattform. Målet är att denna i långt högre utsträckning ska ha stöd för automatiserad optimering och kvalitetssäkring.

– Många talar om 3d-skrivaren som en disruptiv teknik. För oss finns det också stor potential i att arbeta med 3d-skrivare som ett komplement till existerande tillverkningsmetoder. Genom att kombinera vår lösning med traditionella metoder kan vi lösa utmaningar som de traditionella teknikerna inte klarar av. Det kan till exempel handla om att öka precisionen, få till en mer komplex design och, inte minst, att tackla utmaningarna med höga uppstartskostnader. Här är 3d-skrivartekniken unik.

Addifabs 3d-skrivare är utmärkt för mindre plastkomponenter, ofta kan de konkurrera med formsprutning vad gäller precision och hastighet. Men Lasse G. Stall ser en rad intressanta områden där tekniken kan användas. Ett sådant är högprecisionsverktyg för formsprutning. Det är en stor och välutvecklad industri i Skandinavien. Många företag skulle snabbt kunna skörda fördelar genom att integrera 3d-utskrivna verktyg i en existerande produktion.

– Vi kan erbjuda de här företagen något som de inte har och som passar in i deras existerande produktionsflöde. Erfarenheter från DTU visar på stor potential i kombinationen av 3d-skrivarteknik och formsprutning, i synnerhet när man tar en produkt från utvecklingsfas och in i produktion. Våra lösningar kan anpassas till en specifik produktion och kan vidareutvecklas mot en högre grad av automatisering och, eventuellt, för att användas i skarp produktion, avslutar Lasse G. Staal.

Addifabs 3d-skrivare heter Add-Line och finns i tre modeller, beroende på automatiseringsnivå. Add-Line Manual, Add-Line Assisted och Add-Line Automatic. Automatic kan utrustas med 72 byggplattor som automatiskt byts ut. Utöver det, så finns det en funktion för automatisk materialförsörjning och automatiserad övervakning av byggprocessen. Det gör att skrivaren kan producera 24/7 utan övervakning. Enligt Addifab går det att jämföra produktiviteten per dygn för Automatic-modellen med 1440 silikongjutformar, 2000 ringar eller 10 000 dentala kronor.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: