I dagarna beviljades Högskolan Väst 11,5 miljoner från KK-stiftelsen för att fortsätta utveckla tillverkningsmetoder med hjälp av 3d-skrivarteknik.
Projektet som fått stöd är ”Utveckling av additiv tillverkning med laser och tråd för tillverkning av högpresterande komponenter” (ett s k SYNERGI-projekt). Forskningen fokuserar på att vidareutveckla en teknik, som på ett kontrollerat och automatiserat sätt använder laser som energikälla för att smälta metalltråd. Tråden stelnar lager-på-lager och på så sätt byggs nära färdiga komponentgeometrier. Som trådmaterial kommer både titan och stål att utforskas.
Forskningen kommer alltså att utföras i nära samarbete med industrin. Företagen Alfa Laval, Sandvik, GKN Aerospace och Permanova är alla involverade.
– Högskolan Väst har stor kompetens och en lång erfarenhet av forskning inom detta område, vilket KK-stiftelsens stöd för detta projekt är ytterligare ett bevis på. Högskolan Västs internationellt redan befästa ställning inom additiv tillverkning kommer med hjälp av KK-stiftelsens stöd nu stärkas ytterligare, säger Robert Pederson, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för projektet.
Forskningsprojektet ligger helt i linje med den forskning som kommer att bedrivas i den nya KK-miljön PRIMUS som Högskolan Väst precis beviljats stöd för av KK-stiftelsen. KK-miljön omfattar stöd med mångmiljonbelopp under 10 år framåt. Projektet kommer också att komplettera ett redan pågående KK-projekt, SUMAN-Next, som fokuserar på att utveckla en grundläggande förståelse för samband mellan process, materialstruktur och egenskaper i högtemperaturmaterial för tillförlitlig tillverkning av komponenter till gasturbiner.
Bedömningen som KK-stiftelsen gör i sitt beslut att bevilja medel till projektet baseras på: att den forskningsfråga som projektet lyfter fram relaterar till trådmaterial som utgångsmaterial istället för metallpulver, vilket är mer studerat.Projektet bör därför kunna bidra med värdefullt kunnande såväl akademiskt som industriellt. Nyttan for näringslivet bedöms vara stor och är väl motiverad, både vad gäller kärnfrågans relevans och av deltagande i delprojekten. Företagen deltar i stor omfattning och samproduktionen är tydlig. Behovet av kunskap grundar sig i möjlighet till ökad konkurrensförmåga genom innovativ design och nya tillverkningslösningar.
Forskningsmiljön med spetsforskning inom bland annat additiv tillverkning ryms på Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan. Förutom stödet från KK-stiftelsen kommer företagen att gå in med lika mycket, vilket innebär att projektet omfattar 23 miljoner kronor.