Stratasys hjälper till att få farkost till Mars

Stratasys har inlett ett samarbete med tyska rymd- och flygorganisationen DLR, motsvarande amerikanska NASA. Syftet är att hjälpa till i utvecklingen av en ny obemannad landfarkost som ska utforska planeten Mars.

Farkosten, med namnet TransRoPorter, eller TRP, ska först tas fram som en fungerande prototyp, bland annat med Stratasys FDM-teknik. Därefter ska prototypen testas och utvärderas innan skarp tillverkning inleds.

TransRoPorter beräknas kunna skickas till Mars yta inom en femårsperiod. Genom att skriva ut flera komponenter i en Fortus 900mc kan utvecklingsteamet kvickare få fram rätt resultat och hålla uppe tempot fram tills dess att man börjar tillverka den slutliga farkosten.

Utöver tids- och kostnadsbesparingar har funktionaliteten varit en viktig punkt.

– Våra prototpyer är ofta mycket komplexa och vi tänjer ofta på gränserna för vad som är möjligt, säger Dr Kaj Fuehrer, som leder projektet. Därför är det också viktigt för oss att välja en passande produktionsteknik och -material för att uppnå rätt funktionalitet utan begränsningar.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så fungerar Selective Laser Sintering

FÖRDJUPNING: Selective laser sintering, SLS, är en additiv tillverkningsteknik där man använder en laser med hög effekt, till exempel koldioxidlaser för att smälta samman små partiklar av material som plast, metall, keramik eller glas. Metoden brukar kallas sintring på svenska efter engelskans sintering. Tekniken utvecklades och patenterades av Dr Carl Deckard vid University of Texas […]

Publicerat av: 

EOS byter vd

EOS grundare och tidigare vd, Hans Langer, lämnar nu över rodret till Adrian Keppler. Hans ansvar som ny vd för den tyska 3d-skrivarleverantören blir att…

Publicerat av: