Sverige med när GKN gasar på

GKN Aerospace har nu samarbetat med Saab i ett år. Flera 3d-utskrivna komponenter har levererats och certifierats. Dessa sitter nu i ett antal Saab-tillverkade flygplan. Det är dock inte det enda svenskrelaterade projektet som flygindustrijätten arbetar med.

Nu i juni blev GKN klara med testerna av ett fullskaligt munstycke som ett led i ESA:s forskningsprogram. Munstycket ska sitta i raketmotorn Vulcain 2.1 och ska testas i Tyskland. Själva jetmotorn ska sitta i kommande rakettypen Ariane 6, en modell som kommer att tas i bruk 2020. Raketen ska tillverkas nästa år vid GKN:s produktionsenhet i Trollhättan.

Munstycket är 2,5 meter i diameter och tillverkas med lasersvetsning och additiv tillverkning. Med metoden har man lyckats reducera antalet komponenter i munstycket med 90 procent, från runt 1000 till 100 komponenter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *