Sverige med när GKN gasar på

GKN Aerospace har nu samarbetat med Saab i ett år. Flera 3d-utskrivna komponenter har levererats och certifierats. Dessa sitter nu i ett antal Saab-tillverkade flygplan. Det är dock inte det enda svenskrelaterade projektet som flygindustrijätten arbetar med.

Nu i juni blev GKN klara med testerna av ett fullskaligt munstycke som ett led i ESA:s forskningsprogram. Munstycket ska sitta i raketmotorn Vulcain 2.1 och ska testas i Tyskland. Själva jetmotorn ska sitta i kommande rakettypen Ariane 6, en modell som kommer att tas i bruk 2020. Raketen ska tillverkas nästa år vid GKN:s produktionsenhet i Trollhättan.

Munstycket är 2,5 meter i diameter och tillverkas med lasersvetsning och additiv tillverkning. Med metoden har man lyckats reducera antalet komponenter i munstycket med 90 procent, från runt 1000 till 100 komponenter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så fungerar Selective Laser Sintering

FÖRDJUPNING: Selective laser sintering, SLS, är en additiv tillverkningsteknik där man använder en laser med hög effekt, till exempel koldioxidlaser för att smälta samman små partiklar av material som plast, metall, keramik eller glas. Metoden brukar kallas sintring på svenska efter engelskans sintering. Tekniken utvecklades och patenterades av Dr Carl Deckard vid University of Texas […]

Publicerat av: 

EOS byter vd

EOS grundare och tidigare vd, Hans Langer, lämnar nu över rodret till Adrian Keppler. Hans ansvar som ny vd för den tyska 3d-skrivarleverantören blir att…

Publicerat av: