Nordens första HP-skrivare hamnar i Norrland

Platschefen Daniel Wallberg och vdn, Max Segerljung, Vännäs Verkstads.

Nu står det klart att det blir Vännäs Verkstads som blir först i Norden med att investera i HPs 3d-skrivare, HP Jet Fusion 4200. Maskinen är såld av en av HPs nordiska återförsäljare 3D Center i Västervik.

– Vår strategi är att ligga i framkant med tekniskt modern och effektiv maskinpark och kunna serva våra kunder på bästa sätt. Vi har en flerårig erfarenhet inom additiv tillverkning och Jet Fusion låter oss spela i en ny division där vi blir snabbare och bättre. Detta är vad vi väntat på och det ger oss nya möjligheter att skala upp vår verksamhet”, säger Max Segerljung, vd på Vännäs Verkstads.

Vännäs Verkstads utanför Umeå är både en servicebyrå, men också en erfaren underleverantör till svensk industri. I huset har man laserskärning för metall, verktyg för metallbearbetning, svetsning, fräsning, med mera. Sedan tidigare har företaget också en 3D Systems ProX 500. Men med HP-investeringen tar man steget mot att bli starkare på plastsidan där målet är att både bli flexiblare, snabbare och producera mer komplexa detaljer.

– Det här är ett led i att bli mer effektiva, på många sätt. Många komponenter som görs i metall kan göras billigare och bättre i plast. Du kan ändra design, konstruktion och effektivitet.

– Fördelen blir också lägre produktionspris och högre produktionshastighet. Sen ser vi att maskinen är stabil och komponeterna har god hållfasthet. För medarbetarna är den lättare att arbeta med och enklare att rengöra. Dessutom är det mycket högre återvinningsgrad på pulvret jämfört med SLS.

– När vi är igång med den nya 3d-skrivaren kan vi kortan våra leveranstider, vilket våra kunder uppskattar. Sedan kan vi konkurrera med formsprutning på ett helt annat sätt. Tidigare har man talat om en brytgräns på 1000 detaljer mellan formsprutning och 3d-utskrift, nu ligger den siffran på upp emot 10 000 detaljer innan du måste göra verktyg, avslutar Max Segerljung.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: