4D nästa megatrend, menar analysföretag

4d är ett ständigt återkommande begrepp i den additiva världen. Från höljt i mystik, till allt mer konkreta applikationer. Några på ritbordet, andra har testats. Enligt analysföretaget Gartner ser vi nu ytterligare en hajp för begreppet, som blivit en av tre megatrender att se upp för inom 5-10 år.

En fjärde dimension inom ramen för 3d-skrivarteknik brukar betyda att materialet har egenskaper som till exempel kan vara mekaniska. Ett exempel kan vara material med formminne, som efter utskrift ändrar form till önskat läge, till exempel från platt ark till låda. Utlösningsmekanismen är ofta någon form av energikälla som ljus, vätska eller elektricitet.

I årets Gartner Hype Cycle, den hajpkurva där Gartner beskriver tekniker sett till deras mognadsgrad, har man placerat 4d-skrivarteknik precis i början av kurvan, i den så kallade Innovation Trigger-kullen. På Gartner-språk brukar det betyda att tekniken har minst tio år kvar innan den eventuellt blir allmänt utbredd och använd.

Andra megatrender, enligt analysföretaget, är AR, Augmented Reailty, dator-till-hjärna-gränssnitt, det uppkopplade hemmet, nanoelektronik och VR, Virtual Reality.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *