Svenskutvecklat metallpulver för formsprutningsverktyg

Kenneth Åsvik, chef för Uddeholms additiva satsning.

Den svenska industristålstillverkaren Uddeholm har utvecklat sitt första metallpulver för additivt tillverkade formsprutningsverktyg – AM Corrax. Materialet är det första i en serie där företaget fokuserar på plastindustrins behov.

– Målet är att lansera ett nytt material en gång per år, säger Kenneth Åsvik, ansvarig för affärsområdet AM hos Uddeholm. Vi har valt att lansera vår första produkt för plastindustrin, där det finns stora besparingar i ledtider.

Tillverkning av pulvermaterial för additiv tillverkning ser helt annorlunda ut jämfört med andra tillverkningsmetoder. Arbetet med AM Corrax har pågått i runt ett år och i dagsläget har man kapacitet att produera runt 10 ton material om året. Nu utökar man produktionskapaciteten. Det innebär att man nästa år ska kunna producera 100 ton årligen.

AM Corrax har en hårdhet på upp till 50 Rockwell C (50 HRC). Materialet ska även ha goda korrosionsegenskaper och motsvara traditionellt tillverkat verktygsstål. Partikelstorleken ligger på 20-50 mikrometer.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *