Finsk forskning ska ge bättre metallpulver

Finska forskningsorganisationen VTT Technical Research Centre i Tammerfors har utvecklat en ny plasmateknik för att utveckla metallpulver för additiv tillverkning. Utrustningen ska enligt VTT göra det möjligt att producera snabbare,  smidigare och på en mer industriell nivå.

Plasmatekniken är ett led i VTT:s pilotprojekt med metallpulver i fokus. Med tekniken ska det gå att styra egenskaper och optimera material för just additiv tillverkning.

En av de applikationer som man kommit längst med är en komposit med metall och keramer, som också är ett växande område i den additiva världen.

– Vi har hela produktionskedjan i vår pilotanläggning, från råmaterial, till tester av färdigt metallpulver, säger Tomi Lindroos, forskningsledare på VTT. Vi erbjuder därmed ett enkelt sätt att testa idéer och få fram forskningsresultat som snabbt kan omsättas i industriella tillämpningar.

Några av de industrier som VTT fokuserar på med materialforskningen är energi, maskintillverkning samt forskning och akademi.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *