Stratasys-bolag på gång med supersnabb xerografisk teknik

De senaste åren har vi sett allt fler tecken på innovativa additiva tekniker – från Multi Jet Fusion, till CLIP. Nu börjar det komma allt mer information om Stratasys dotterbolag Evolve Additive Solutions. Företaget utvecklar en teknik som i det närmaste påminner om en xerografisk process, samma teknik som finns i våra kopieringsapparater. Företaget hävdar att tekniken ska vara upp till 50 gånger snabbare än dagens 3d-skrivare för polymera material.

Xerografi, eller elektrofotografi, bygger på att en cylinder laddas med negativ elektricitet och därefter belyses med den bild som ska kopieras/skrivas ut. Därefter fästs färgtonerpartiklar på de uppladdade områdena. Slutligen överförs färgen på papper och härdas med en mottrycksvals och värme.

Evolves teknik, elektrofotografisk additiv tillverkning, förkortat EPSD, utgår från den elektrofotografiska metoden. Men istället för att lägga på färgtoner, lägger man på polymerpulver, lager för lager. Det är inte känt vilket maxformat det är på själva byggytan. Men om man utgår från den grafiska världen så är några av de största formaten på 360 x 660 millimeter.

Enligt ett av patenten ligger produktionskapaciteten på minst 40 lager per minut. Lagerhöjden är dock okänd. En första härdning sker på transferbältet innan materialet överförs till byggytan, där värme och tryck sluthärdar lagret.

De över hundra olika patenten finns också information om att det handlar om minst en ”motor” per 3d-skrivare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *