Stratasys-bolag på gång med supersnabb xerografisk teknik

De senaste åren har vi sett allt fler tecken på innovativa additiva tekniker – från Multi Jet Fusion, till CLIP. Nu börjar det komma allt mer information om Stratasys dotterbolag Evolve Additive Solutions. Företaget utvecklar en teknik som i det närmaste påminner om en xerografisk process, samma teknik som finns i våra kopieringsapparater. Företaget hävdar att tekniken ska vara upp till 50 gånger snabbare än dagens 3d-skrivare för polymera material.

Xerografi, eller elektrofotografi, bygger på att en cylinder laddas med negativ elektricitet och därefter belyses med den bild som ska kopieras/skrivas ut. Därefter fästs färgtonerpartiklar på de uppladdade områdena. Slutligen överförs färgen på papper och härdas med en mottrycksvals och värme.

Evolves teknik, elektrofotografisk additiv tillverkning, förkortat EPSD, utgår från den elektrofotografiska metoden. Men istället för att lägga på färgtoner, lägger man på polymerpulver, lager för lager. Det är inte känt vilket maxformat det är på själva byggytan. Men om man utgår från den grafiska världen så är några av de största formaten på 360 x 660 millimeter.

Enligt ett av patenten ligger produktionskapaciteten på minst 40 lager per minut. Lagerhöjden är dock okänd. En första härdning sker på transferbältet innan materialet överförs till byggytan, där värme och tryck sluthärdar lagret.

De över hundra olika patenten finns också information om att det handlar om minst en ”motor” per 3d-skrivare.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: