Electrolux vill skriva ut reservdelar

Svenska vitvarutillverkaren Electrolux affärsområde i Asien-Stilla havet har inlett ett samarbete med uppstartsföretaget Spare Parts 3D för att undersöka möjligheten att skriva ut reservdelar. Arbetet ska utmynna i en genomförbarhetsstudie med fokus på ondemand-utskrift och distribuerad produktion av reservdelar.

För att stödja eftermarknad lagerhåller de flesta stora tillverkare allsköns reservdelar under lång tid efter det att tillverkning av en viss modell upphört, vilket i många fall innebär stora kostnader år efter år. Dessutom ökar produktionskostnaden för sådana reservdelar som inte kan tillverkas i samma volymer som själva huvudupplagan. Lägg därtill transportkostnader, försäkringskostnader och lönekostnader.

Nu ser vi allt fler tecken på att stora tillverkare riktar blickarna mot 3d-skrivarteknik för att lösa utmaningar med reservdelslogistiken, bland annat i en utmärkt rapport från PriceWaterHouseCooper, PWC, från januari i år.

Målsättningen på sikt för Electrolux är att kunna dra ner på lagerhållning och samtidigt effektivisera eftermarknaden. Genom att tillverka reservdelar ondemand, alltså i takt med beställning, och samtidigt tillverka reservdelarna närmare slutkunden genom ett globalt nätverk av servicebyråer, hoppas man kunna reducera kostnaderna kraftigt.

I det samarbete som nu inletts med Singapore-baserade Spare Parts 3D ska företagen bland annat se närmare på vilka reservdelar som lämpar sig för 3d-utskrift, hur tillverkningen kan industrialiseras med fokus på produktionsparametrar och materialval, samt hur reservdelarna kan digitaliseras och hanteras digitalt.

Enligt ovan nämnda PWC-rapport om reservdelar, så räknar man med att över 85 procent av världens reservdelstillverkare kommer att använda 3d-skrivarteknik inom fem år.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: