Rize One – smart lösning på stödmaterial

Trots den stora konkurrensen är det ingen hejd på försäljningen av 3d-skrivare med extruderingsteknik (FDM/FFF). Bortåt 50 procent av alla extruderingsskrivare hamnar på företag, där de används i allt högre utsträckning för att korta ledtiderna för produktutveckling och i vissa fall för tillverkning av produktionsverktyg som jiggar och fixturer.

All ny funktionalitet och förädling av extruderingsskrivarna är helt fokuserad på mer industriell användning – enklare handhavande, funktioner för decentraliserad användning, möjlighet att koppla flera skrivare i en svärm, och minimerad efterbehandling. Alla etablerade leverantörer gör detta, från Ultimaker till Stratasys.

Nu sällar sig en ny spelare till denna skara – amerikanska Rize, som släppte sin första ”industriella” lösning, Rize One, i januari i år.

Rize One är i jämförelse med många konkurrenter en stor pjäs på runt en halv kubikmeter. Byggvolymen är på 300 x 200 x 150 millimeter, vilket är avsevärt mindre än till exempel Stratasys flaggskeppsmodell för prototyper och produktutveckling, F370. Den har en byggvolym på 355 x 254 x 355 millimeter, runt 50 procent mer än Rize One, men också med en helt annan prislapp. Dock finns det två mindre F-modeller, F170 och F270, med lägre investeringskostnad, men då krymper byggvolymen något jämfört med F370.

Det unika med Rize One är hur företaget löst det ofrånkomliga stödmaterialet när man producerar med extruderingsteknik. Med andra leverantörer får du antingen knäcka av stöden, eller lägga komponenten i ett vätskebad (kan även vara vatten om du kör med PVA-material). Här har Rize utvecklat en egen teknik, Augmented Polymer Deposition, eller APD. Den bygger på två skrivhuvuden i maskinen; ett för bygg- och stödmaterial och ett skrivhuvud för inkjet. Det senare sprayar kontaktytan mellan bygg- och stödmaterial med en egenutvecklad vätska. Denna vätska ger tillräcklig vidhäftning för att utgöra ett stöd, men är svagt nog för att kunna brytas loss utan synliga märken på komponenten.

Ett plus med att ha ett inkjethuvud i maskinen är att det även går att märka upp utskrifterna med id-nummer som skrivs ut under ett eller flera materiallager (användaren styr hur många) och blir därmed permanent. I dagsläget använder Rize endast ett blått bläck, men man medger att man är i färd med att utveckla en teknik som ger stöd för fyrfärgsutskrift i CMYK (Cyan, Magenta, Gul och Svart). Med ett inkjethuvud finns även potential att förändra egenskaperna i byggmaterialet genom att manipulera det med kemikalier som sprayas på filamentet under produktion.

Rize har i dagsläget ett egenutvecklat byggmaterial, Rizium One. Det är ett nylonförstärkt ABS-liknande material för industriella och medicintekniska applikationer (går att sterilisera). Det har också viss kemisk resistens mot ämnen som alkohol, aceton och vissa syror.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: