Protech Nordic säljer Desktop Metal

Nu i dagarna blev det klart att Protech blir exklusiv nordisk återförsäljare av amerikanska Desktop Metals kommande metallskrivare Studio och Production. Därmed kompletteras företagets redan breda utbud på plast-sidan med två oprövade, men kraftigt uppmärksammade, lösningar för metall, både för prototyper och produktion.

Att det blir Protech är ett logiskt steg, företaget har under många år sålt Stratasys lösningar här uppe i norr och i våras ingick Desktop Metal och Stratasys ett globalt samarbete om försäljning. Vi fick en pratstund med Evald Ottosson, en av som rott det nordiska avtalet i hamn.

Hej Evald! Hur känns det att arbeta med metallskrivare efter alla år med plast?
– Det är förstås jättekul att metallskrivarna kommer allt mer och i synnerhet nu dessa två från Desktop Metal. Samtidigt har vi fokus på att skapa nytta för våra användare, inte på enskilda maskiner. Det kommer att bli precis likadant som med plastbaserad produktion, där man som användare måste ställa sig frågan om hur tekniken kan användas.

Vilka utmaningar ser du i svensk industri på metallsidan?
– Vi är i ett liknande läge inom metall idag som när vi började med plast. Det handlar om att använda rätt teknik vid rätt tillfälle. Tittar man på komponenter som inte 3d-skrivs, så är det givet vad som ska vara i plast och vad som ska vara i metall. Men gränserna suddas ut med 3d-skrivartekniken. Idag kan komponenter i metall tillverkas i plast och tvärtom. För vår del handlar det om att få kunderna att förstå när de båda teknikerna kan användas och varför.

Vad har ni för erfarenheter av Desktop Metals teknik?
– För det första så är inköpspriset avsevärt lägre jämfört med konkurrenter på metallsidan. Men det är långt ifrån allt. Nu ser vi till exempel att miljöfrågorna – både arbetsmiljö och avfall – får allt mer utrymme i frågeställningarna från företag som redan använder 3d-skrivare eller som är nyfikna på att börja. Här skiljer sig till exempel Studio-modellen med sin FDM-liknande teknik. För användarna innebär det att man inte behöver ställa samma krav på lokal, ventilation och materialhantering som pulverbaserade system.

– Sen tycker jag också att Studio-skrivaren är lätt att arbeta med. Som efterbehandlingen. Desktop Metal har en teknik där de lägger in en bit keram mellan stöd- och byggmaterial, vilket gör det mycket lätt att avlägsna stödmaterialet. Dessutom slipper du extrautrustning för att få bort stödmaterial i metall.

– En tredje fördel med Studio är de extremt korta omställningstiderna mellan jobb där man vill använda olika material. Det är bara att byta filament och skrivhuvud och köra på med nästa jobb.

Vad är Desktop Metal-maskinerna lämpade för?
– Studio är mer av en kontorsmaskin för avancerade prototyper, men även kortare serier. Även debindern, som avlägsnar bindern i filamentet, kan stå på ett kontor. Sintringsugnen behöver stå i ett välventilerat rum, eftersom den blir 1400 grader varm.

– Production är helt framtagen för volymproduktion. Och här händer det fortfarande mycket på utvecklingssidan. Bland annat kommer vi att få se en än mer avancerade version nästa månad på Formnext i Frankfurt.

– De förfrågningar som vi redan fått här i Norden är på Production-systemet. Det tror jag beror på att marknaden redan sett sig mätt på befintliga produktionsmaskiner och dragit slutsatsen att en Production-lösning är billigare.

Hur ser materialutbudet ut?
– Det utvecklas kontinuerligt proprietära material där processparametrarna tas fram av Desktop Metal. När jag senast kollade fanns det sex färdiga material till Studio, men 200 på kandidatlistan, som alltså är under utveckling. Vi kan förvänta oss ännu fler färdiga material på Formnext.

När börjar ni sälja lösningarna?
– Vi börjar rulla nu och det går att mot en kostnad att reservera system på webbplatsen. Direkta beställningar görs först efter våra benchmarks, som vi hoppas kunna börja med inom kort. Studio börjar skeppas i USA under slutet av året i Europa från mitten på nästa år och Production under 2019, avslutar Evald Ottosson.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: