GKN Driveline mer flexibla med produktion i huset

Exempel på ett av de produktionsverktyg som GKN Driveline producerar i huset med 3d-skrivare.

GKN:s produktionsenhet GKN Driveline i italienska Florens utökar sin produktion med 3d-skrivare i ett led att ersätta flera traditionella tillverkningsflöden. Målet är förbättrad prestanda och sänkta kostnader.

Affärsområdet har redan sett förbättringar i ledtider på nära 70 procent sedan man började skriva ut produktionsverktyg. Utöver produktionsverktyg har man även skrivit ut reservdelar ondemand, vilket gjort området mindre beroende av externa leverantörer.

GKN Driveline levererar till majoriteten av världens biltillverkare. Företaget är specialiserat på drivlinor och servar bland annat Fiat Chrysler Group samt Maserati och Ferrari.

Ett exempel på de monteringsverktyg som man nu skriver ut i 3d är en redesign av ett verktyg för att undvika oljespill. Med det 3d-utskrivna verktyget kan de förbättra oljedistributionen samtidigt som man undviker spill och efterföljande rengöring.

När det gäller reservdelar, så är det fortfarande rätt enkla komponenter som produceras, och främst då för internt bruk i tillverkningsutrustningen. Men nyttan är att man slipper vänta på reservdelar, vilket, om man har otur, kan resultera i upp emot en veckas nedtid för en maskin.

De långsiktiga målen med 3d-skrivartekniken är att få ner storleken på logistikkedjan och samtidigt öka flexibiliteten och upptiden i huset.

– Med tanke på att vi producerar tusentals komponenter i veckan, så är vår förmåga att tillverka on demand avgörande för att garantera att vår produktionslina alltid är uppe och kör, säger Carlo Cavallini, processingenjör och teamchef på GKN Driveline.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *