3D Systems satsar hårt på produktion

3d-skrivarbranschen rör sig med allt större kraft mot produktion. Vi ser dagligen exempel på hur i synnerhet stora tillverkningsföretag börjar producera med 3d-skrivare – allt från produktionsverktyg till innovativa detaljer som löser utmaningar som skapat mycket huvudbry. Programvarujättarna Autodesk, Solidworks och Siemens NX erbjuder allt bättre stöd i designfasen och nya materialsläpp fokuserar på slutprodukter.

Även 3d-skrivarleverantörerna arbetar på att hålla jämna steg med denna utveckling. I våras visade till exempel Stratasys sin racklösning Continuous Build 3D Demonstrator, med flera Fortus-maskiner sammankopplade i en svärm. Ultimaker erbjuder ett liknande koncept. På Formnext nästa vecka är det premiär för EOS industriella arbetshäst P500 Factory Line, med avsevärt högre produktionshastighet och byggmoduler som kan bytas ut för kontinuerlig körning.

Nu sällar sig 3D Systems till denna skara med flera nya lanseringar. Först ut är en ny metallösning. 3D Systems har nämligen arbetat med att ta fram en mer industriell lösning med sin befintliga metallteknik. Konceptet heter DMP 8500 Factory Solution och är precis som Figure 4 en skalbar lösning för volymproduktion med en hög grad av automatisering och funktioner som ska säkerställa repeterbarhet.

DMP 8500 har en byggvolym på 500 x 500 x 500 millimeter. Moduluppsättningen gör att man kan lägga till och ta bort utskriftsmoduler (Print Modules) inför eller efter ett jobb. Det ska enligt företaget möjliggöra en kontinuerlig produktion dygnet runt, om så behövs. Andra moduler löser transport och pulverhantering.

Vi har tidigare skrivit om konceptlösning Figure 4. Initialt var detta en idé från 3D Systems grundare, Chuck Hull. Det är en modulär, automatiserad och robotiserad produktionslösning för större volymer och industriell produktion. I takt med ett allt större fokus på renodlad produktion har Figure 4 gått från att ses som ett roligt inslag i den additiva världen, till en tillämpbar lösning för större tillverkningsföretag. Dessutom har det tillkommit nischade Figure 4-lösningar. Senast på den stora globala dentalteknikmässan IDS i Köln i våras kunde vi se en specifik dentallösning.

I dagsläget finns det fyra olika varianter; Figure 4 Production, Modular, Standalone och Dental.

Några av de stora fördelarna med Figure 4 är en tiodubblad produktionskapacitet, samtidigt som produktionskostnaderna per detalj ska vara upp emot 20 procent lägre jämfört med befintliga tillverkningstekniker, menar 3D Systems.

3D Systems lanserar också ett nytt SLS-system för produktionsändamål. Modellen, ProX SLS 6100, är särskilt utvecklad för tillverkning i mindre serier för industrier som fordon, rymd & flyg och medicinteknik. Enligt 3D Systems ska lösningen medge produktion av större komponenter än jämförbara konkurrenters lösningar.

3D Systems har satsat på att öka automatiseringsgraden i nya skrivarmodellen. Här finns bland annat en funktion för automatisk och kontinuerlig filtrering av pulvermaterial. Ett nytt luftkylt lasersystem kommer eliminera behovet av en dedikerad kylning.

Parallellt med ProX SLS 6100 kommer nu även tre nya polyamidmaterial till SLS-maskinen. Enligt 3D Systems ska materialen bredda den redan ymniga portföljen och stödja renodlad tillverkning med SLS.

Först ut bland de tre nya materialen är DuraForm ProX FR1200, ett värmetlåligt material som lämpar sig för komponenter som ska sitta i flygplansinteriörer. Materialet har en rad amerikanska certifieringar för just detta ändamål. Enligt 3D Systems ska materialet vara utmärkt för efterbehandling och infärgning.

DuraForm ProX EX BLK är ett höghållfast material för långtidsanvändning baserat på förnybara icke-petrokemiska råvaror. Enligt 3D Systems ska materialet kunna ersätta fräst eller formsprutad ABS.

DuraForm ProX AF+ är en aluminium- och mineralförstärkt PA12 som ska möta krav på hög styvhet och värmetålighet under tryck. Det ska lämpa sig väl för applikationer som höljen, kåpor och skydd för motorer, eller för detaljer där man behöver en aluminiumfinish. Materialet medger efterbehandling som borrning och polering.

Slutligen har 3D Systems ingått ett nytt samarbetsavtal med biltillverkaren BMW. Avtalet löper över tre år och gäller leverans av additiva tillverkningstjänster, eller OMD, On Demand Manufacturing, av produktdesign och funktionella prototyper.

Det amerikanska 3d-skrivarföretaget kommer för ändamålet att använda både SLS och SLA, samt efterbehandlingstekniker, för att leverera funktionella testkomponenter för både interiör och exteriör. I avtalet ingår även tillverkning av produktionsverktyg som jiggar och fixturer. BMW kommer främst att använda komponenterna för designverifiering, men även i funktionstester i extrem hetta och kyla.

De båda företagen har samarbetat under flera år inom additiv tillverkning och utbyte av expertis. I tillägg till att leverera 3d-utskrivna prototyper är 3D Systems även leverantör av formsprutning, fräsning och gjutning.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Email this to someoneShare on LinkedInShare on Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten. The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger […]

Publicerat av: 

Däcktillverkare investerar i 3d-teknik

Däcktillverkaren Continental meddelar att de än en gång investerar i industriell 3d-skrivarteknik, i form av EOS M 290-system. Företaget använder sedan tidigare system från EOS för serieproduktion av metallkomponenter. Den tyska 3d-tillverkaren har också hjälp till vid installation av systemen, utbildning av anställda, utveckling av applikationer och lansering av produktionskapacitet. För Continental har den additiva […]

Publicerat av: 

NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas. Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans […]

Publicerat av: 

Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Danska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär. 2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren […]

Publicerat av: 

Nyinstiftat svenskt pris inom additiv tillverkning

Branschföreningen Svensk Additiv Tillverkning, SVEAT instiftar ett nytt branchpris: SVEAT Award/Swedish AM Award. Vinnarna utses på 3d-konferensen i Jönköping 17 maj 2018, och kommer tilldelas de personer, utbildningar, skolor eller lärosäten som gjort viktigast insatser för eller framsteg inom additiv tillverkning. För 2018 års utlysning gäller: – Bästa examensarbete från högskola/universitet samt – Bästa projekt […]

Publicerat av: 

Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid […]

Publicerat av: