Nytt sjöfartskonsortium vill skriva ut reservdelar ombord 

Maersk_3d_printingMaersk Line och Maersk Tankers, som ingår i Maersk Group – världens största containerrederi har som deltagare i ett konsortium utvecklat metoder som syftar till att utbilda fartygspersonal i 3d-skrivarteknik. Tanken med projektet, som finansieras av Danska Sjöfartsfonden, är att minska behovet av frakt och förvaring av reservdelar ombord, och istället skriva ut dessa vid behov.

– 3d-skrivartekniken har utvecklats snabbt, därför tror vi att den är redo att användas i sjöfartsnäringen. De tuffa miljöerna och hårda säkerhetskraven kräver dock vissa försiktighetsåtgärder. Vi är därför mycket glada över att vi, tillsammans med företag som DNV GL, MAN Diesel & Turbo and Create it REAL, kan ta oss an dessa utmaningar, säger Sverre Patursson Vange på J. Lauritzen, som också deltar i projektet.

I konsortiet – som går under namnet Green Ship – ingår även Maersk Drilling, MAN Diesel & Turbo, DNV GL, Copenhagen Business School and Create it REAL. Genom att placera 3d-skrivare ombord på fartyg, kommer projektet ge dem möjlighet att möta utmaningar i live-situationer närhelst de uppstår, säger de i ett uttalande.

– Initialt kommer samarbetet leverera säkrade 3d-skrivare till olika platser som skepp och borrstationer, samt träningsredskap och video. Meningen är att varje besättning ska vara självförsörjande och lära sig hela processen självständigt, säger Sverre Patursson Vange.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *