Teledyn RESON nysatsar inom additiv tillverkning

Fortus_380mc_Teledyne_RESONDanska företaget Teledyne RESON konstruerar och tillverkar avancerad sonarutrustning för att undersöka och kartlägga havsbotten med 3d-scanning. Kundkretsen är global och består främst av kunder inom det marina, forskningsinstitut, myndigheter och militär.

2010 investerade bolaget i en Stratasys uPrint Plus för användning inom produktutveckling och utskrifter av prototyper. Nu, efter 20 000 utskriftstimmar, ersätts 3d-skrivaren med en Fortus 380mc.

Förutom produktionsbesparingar och en minskad lagerhållning beredde övergången till 3d-skrivare en ökad flexibilitet i design- och produktionsfasen. Tidigare kunde projekt stanna upp på grund av dåligt utformade modeller och prototyper.

– Idag har vi mycket större frihet i designfasen eftersom vi kan skriva ut en prototyp på plats och därifrån snabbt komma vidare i utvecklingsfasen. Tidigare fick vi se konstruktionen i en 2d-ritning. Vi satt då med en hopplös geometri på en modell och bromsades redan där i arbetsprocessen, säger Niels Stissing Jensen, ingenjör hos Teledyne RESON.

Enligt Teledyne RESON sparade företaget över 260 000 svenska kronor de tre första åren på att använda 3d-skrivaren till egen produktion.

Med den nya Fortus 380mc kan ingenjörerna skriva ut fler och större modeller betydligt snabbare och mer exakt. Det finns även ett större utbud av starka material att välja mellan beroende på vilka egenskaper den färdiga utskriften behöver, menar företaget.

Enligt Niels Stissing Jensen finns det inga begränsningar inom additiv tillverkning.

– Jag tror framförallt att en stor del av de högteknologiska företagen som idag producerar mindre serieproduktioner av nischutrustning kan dra nytta av att investera i en 3d-skrivare. Med 3d-skrivarens noggrannhet och funktionalitet tror jag att det kommer att generera mycket större flexibilitet och utrymme för kreativitet i många olika branscher, avslutar Niels Stissing Jensen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *