Minskade produktionsstopp med additiv tillverkning

Choc Factory Stratasys part

Sedan det holländska företaget The Chocolate Factory, som driver ett nätverk av förpackningsmaskiner, börjat skriva ut maskindelar i 3d-skrivare har företaget reducerat driftstoppen i produktion, och därmed förbättrat kontinuiteten.

The Chocolate Factory har tidigare haft problem med återkommande driftstopp, då en av de kritiska komponenterna – en krokformad metalldel som används för att lyfta stänger upp på ett transportband – behövts bytas ut tre gånger i månaden. Produktionsstörningar har också försvårats av att varje ersättningsdel tillverkas manuellt, med en månads leveranstid.

Komponenterna tillverkas av Visual First, en holländska servicebyrå, i materialet FDM Nylon 12 CF. Tack vare övergången till additiv tillverkning har bytet av trasiga maskindelar kortats ned från en månad till en vecka, menar företaget.

– Det är avgörande att förpackningsmaskinen alltid är i drift, särskilt under hektiska perioder som jul. Med Stratasys additiv tillverkning kan vi producera kundanpassade reservdelar på begäran, och med samma prestanda som metallmaskindelarna, säger Carl van de Rijzen, affärsägare vid Visual First.

För att tillverka kompositdelarna används FDM Nylon 12CF, en kolfiberfylld termoplast beståendes av 35-procentig hackad kolfiber. Enligt van de Rijzen är teamet på The Chocolate Factory imponerad av materialets egenskaper, vilket gett en hög styvhet.

– Fördelarna med 3d-utskrivna material stod snabbt klart – materialet är omöjligt att böja. Kompositdelen klarade alla tester på maskinen och flera körningar kunde slutföras utan incidenter. De upprepade mänskliga ingreppen innebar tidigare att funktionaliteten fick lida, och att maskinerna kom till skada. De ekonomiska fördelarna innebär att The Chocolat Factory nu minskat sina kostnader, i den här delen av produktionen, med 60 procent, säger Carl van de Rijzen

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *