NorDan AB investerar i 3D-skrivare för produktion av fönster och dörrar

Dag_Kroslid_NorDan_AB

Fönster- och dörrföretaget NorDan AB satsar på additiv produktionsteknik och investerar i en 3d-skrivare för utskrift för produkter i fullstorlek: upp till 1,5 meter i bredd och 2,5 meter i höjd. Vid större format kan produkten skrivas ut i delar och sammanfogas.

Företaget har ingått ett kontrakt med BLB Industries AB i Värnamo för leverans av en 3d-skrivare av typen BLB 3D Custom printer.

– Vi planerar att producera 1 000 – 2 000 dörrar om året med den nya 3D skrivaren. Utrustning kommer i första hand användas för kommersiell produktion, men även till produktutveckling och prototyper. Vi vill vara först med 3d-utskrivna dörrar, och hoppas att det kommer att bli en spännande nyhet, säger Dag Kroslid, vd på NorDan AB.

Leveransen äger rum under våren 2018 och produktionen är avsedd för kommersiella produkter och prototyper i olika polymerer och biokompositer. Biokompositer består till stor andel av ej fossilbaserade naturliga råvaror och restprodukter från skogsbruk alternativt biprodukter från lantbruk, till exempel polymerer blandat med trä, kork, halm och hampa.

Utvecklingen inom additiv produktion och tillämpning av biobaserade material har kommit mycket långt och NorDan AB anser tekniken mogen för industriell produktion. Den nya 3d-skrivaren installeras vid företagets fabrik i Bor och testproduktion av dörrar har genomförts med goda resultat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– I testproduktionen har vi använt en specifik typ av polymer, med gott resultat. Vi tittar nu på olika typer av material, säger Dag Kroslid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *