3d-utskriven kopia av njure hjälpte kirurger att rädda liv

3d_utskriven_njureKirurger i Belfast har tagit hjälp av 3d-skrivare under förberedelserna inför en njurtransplantation. För första gången har läkare genomfört en fullständig bortskärning av en cysta av typen Bosniak 2F Renal från en donator – utan krav på revisionskirurgi. Det uppger brittiska bolaget Axial 3D.

Pauline Fenton, en 22-årig mamma från Belfast, var svårt sjuk i leversjukdom och beroende av dialys för att överleva. Hennes 45-årige pappa, William, hade anmält sig som donator, trots att han tillhörde fel blodgrupp.

Situationen komplicerade ytterligare av att en cysta upptäcktes på Williams ena njure, och den befarades vara elakartad. Läkarna tog därför beslutet att med hjälp av en 3d-skrivare skriva ut en kopia av njuren, baserade på skiktröntgenbilder.

Utskriften gjorde det lättare för kirurgerna att uppskatta tumörens storlek och placering. Därmed underlättades avsevärt förberedelserna inför ingreppet.

– Donatorns njure var det bästa alternativet för att genomföra den livräddande transplantationen. För att få loss maximalt med frisk vävnad måste ingreppet vara så precist och komplett som möjligt. Operationen planerades och repeterades med hjälp av en exakt kopia av donatorns njure, som innehöll cystans storlek och position. Teamet visste sedan vad som skulle göras under själva operationen. Den kunskapsnivån når man inte genom vanlig preoperativ bildbehandling. Pappans gåva till sin dotter visar vikten av organdonation. Men i det här fallet är var det också 3D-tekniken som bidrog, säger kirurgen Tim Brown.

Enligt Axial 3D erbjuder en njurtransplantation inte bara en mycket förbättrad kvalitet och livslängd för patienten. Ingreppet ger också lindring till de höga sjukvårdskostnaderna. Kostnaderna för behandling med dialys kostar över 300 000 kr om året. En summa som nu kan reduceras till en mindre kostnad för eftervård i samband med transplantation: under 60 000kr om året.

Genom att öka användningen av 3d-utskrifter hoppas bolaget att fler njurpatienter ska få tillgång till de komplicerade men livräddande ingreppen.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *