3d-utskriven kopia av njure hjälpte kirurger att rädda liv

3d_utskriven_njureKirurger i Belfast har tagit hjälp av 3d-skrivare under förberedelserna inför en njurtransplantation. För första gången har läkare genomfört en fullständig bortskärning av en cysta av typen Bosniak 2F Renal från en donator – utan krav på revisionskirurgi. Det uppger brittiska bolaget Axial 3D.

Pauline Fenton, en 22-årig mamma från Belfast, var svårt sjuk i leversjukdom och beroende av dialys för att överleva. Hennes 45-årige pappa, William, hade anmält sig som donator, trots att han tillhörde fel blodgrupp.

Situationen komplicerade ytterligare av att en cysta upptäcktes på Williams ena njure, och den befarades vara elakartad. Läkarna tog därför beslutet att med hjälp av en 3d-skrivare skriva ut en kopia av njuren, baserade på skiktröntgenbilder.

Utskriften gjorde det lättare för kirurgerna att uppskatta tumörens storlek och placering. Därmed underlättades avsevärt förberedelserna inför ingreppet.

– Donatorns njure var det bästa alternativet för att genomföra den livräddande transplantationen. För att få loss maximalt med frisk vävnad måste ingreppet vara så precist och komplett som möjligt. Operationen planerades och repeterades med hjälp av en exakt kopia av donatorns njure, som innehöll cystans storlek och position. Teamet visste sedan vad som skulle göras under själva operationen. Den kunskapsnivån når man inte genom vanlig preoperativ bildbehandling. Pappans gåva till sin dotter visar vikten av organdonation. Men i det här fallet är var det också 3D-tekniken som bidrog, säger kirurgen Tim Brown.

Enligt Axial 3D erbjuder en njurtransplantation inte bara en mycket förbättrad kvalitet och livslängd för patienten. Ingreppet ger också lindring till de höga sjukvårdskostnaderna. Kostnaderna för behandling med dialys kostar över 300 000 kr om året. En summa som nu kan reduceras till en mindre kostnad för eftervård i samband med transplantation: under 60 000kr om året.

Genom att öka användningen av 3d-utskrifter hoppas bolaget att fler njurpatienter ska få tillgång till de komplicerade men livräddande ingreppen.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Print for Fabrication 2018 hålls i Dresden

Den 24–28 september anordnas den 34:e upplagan av konferensen Print for Fabrication, i tyska Dresden. En sammankomst för aktörer inom 3d- och 4d-utskrift, textilutskrift och traditionellt färgtryck. Konferensen anordnas av the Society for Imaging Science and Technology, för andra gången i ordningen utanför USA. – I år är vi på väg till Tyskland och hoppas […]

Publicerat av: 

3d eller fräs i munnen?

3d-skrivare kostar runt femtiotusen medan en fräs kostar det fyrdubbla. Varför fortsätter då tandläkarna att köpa fräsar i större uträckning än de köper 3d-skrivare? Vi frågade Claus Larsen, nordisk försäljningschef på Roland DG, där man säljer båda teknikerna. Den enskilt största orsaken är att fräsen har ett mycket bredare användningsområde än en 3d-skrivare. En fräs […]

Publicerat av: 

Utökade testmöjligheter när EOS utökar produktionskapaciteten

EOS utökar sin produktionskapacitet och flyttar sina tillverkningsanläggningar till Maisach, närmare huvudkontoret i Krailling. I den nya fabriken kommer kunderna ges möjlighet att delta i tester av nya system. Utöver EOS vanliga maskinkvalificering kan kunderna begära specifika testjobb av delar för senare produktion. EOS tar fram 3d-skrivarlösningar med inriktning mot bilindustri samt flyg- och medicinteknik. Med den […]

Publicerat av: 

Digital Metal utökar verksamheten och startar serieproduktion

Digital Metal i Höganäs meddelar att de utökar sin produktionsanläggning med femtio procent, för att stödja serieproduktionen av 3d-skrivare DM P2500. Som ett resultat av den ökade efterfrågan har bolaget, som grundades 2012, anställt fler ingenjörer, tekniker och säljare, samt investerat i nya material för forskning och utveckling. – Det stora intresset gör att vi nu […]

Publicerat av: